Връзки за достъпност

Извънредни новини

Родители поискаха забрана на книга от насърчаваща детското четене инициатива заради нецензурни думи


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Родители се възмутиха от нецензурни думи в книга, част от национална инициатива, насърчаваща четенето при децата. Изглежда децата харесват книгата, но родители, прочели нецензурен диалог от нея в мрежата, искат да бъде забранена. Министерството на образованието и науката каза, че не я е одобрявало, но ще я изтегли.

Става дума за фентъзи романа "Да пробудиш драконче" на Николай Теллалов, който е част от инициативата "Разказвачът на приказки". Той е бил представен пред петокласници в Хасково, впоследствие родители изказаха възмущението си.

"Насърчаване" на четенето под цензура

Националната инициатива за насърчаване на четенето при децата съществува от близо 10 години. В нея български автори на детска и младежка литература се срещат с децата в училищата, а любими герои от български произведения - с децата в детските градини.

Инициативата се провежда в общински, държавни, частни училища, детски градини, читалища и библиотеки в цялата страна. В нея членуват 190 съвременни български детски автори, част от които живеят и творят извън България. Над 3000 са посетените училища от началото на инициативата.

"Разказвачът на приказки" работи с подкрепата на МОН, синдикатът „Образование“ и Държавната агенция за българите в чужбина. Инициативата е подкрепена като изпълнение на приетата от правителството Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020).

Въпреки че дейностите по стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики.

"Честите срещи между авторите и децата са един от начините да събудим интереса на децата към книгите. (...) Терминът "задължителни" книги за лятната ваканция (трябва) да отпадне, съотношението български и преводни книги в училище да бъде поне 50/50", казва в края на миналата година пред БНР създателят и директор на инициативата "Разказвачът на приказки" Константин Иванов.

Какво възмути родителите

Родители от Хасково поискаха книгата на Теллалов да бъде забранена за четене от децата в 5 клас. Причината за искането им са нецензурни думи в кратък диалог от книгата, който се разпростанява в социалните мрежи.

Става дума за момче, което напуска приятелката си заради друго момиче. В стремежа си да го задържи, тя го лъже, че е бременна. На възражението му, че никога не са правили секс, тя настоява, че са.

"Дъщеря ми беше много въодушевена, когато купихме книжката. От социалните мрежи разбрахме. Тя беше прочела 15 страници и аз й я взех", каза майка от Хасково пред бТВ.

МОН не е одобрило

Министерството на образованието и науката (МОН) не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата "Разказвачът на приказки". Самата инициатива е предложена на МОН от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа". Тя е подкрепена принципно от министерството. Това се казва в изпратена до медиите от пресцентъра му позиция.

Според началника на Регионалният инспекторат на образованието в Хасково Веселина Павлитова книгата е подходяща за ученици от по-горните класове. "Тя е от топ фентъзи детските романи", каза тя пред бТВ.

"10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват", каза пред бТВ Константин Иванов.

Организаторите обаче не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г. Това казват от ведомството.

След проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата, се отбелязва в съобщението на МОН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG