Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Агенти на Русия". САЩ повдигнаха нови обвинения на трима руснаци за "оказване на чуждо влияние"


Жена гласува в изборна секция в щата Мериленд в САЩ, 2 ноември 2020 г.
Жена гласува в изборна секция в щата Мериленд в САЩ, 2 ноември 2020 г.

САЩ повдигнаха нови обвинения срещу трима руски и четирима американски граждани за това, че са работили в полза на Москва, "за да проведат многогодишна злонамерена кампания за оказване на чуждо влияние в САЩ". Това съобщи министерството на правосъдието на САЩ късно във вторник.

От съобщението на ведомството става ясно, че нови обвинения има срещу руския гражданин Александър Йонов. Освен него, като обвиняемите по делото са привлечени и офицерите от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Алексей Суходолов и Егор Попов.

По-рано миналата година срещу Йонов бяха повдигнати обвинения, че е организирал кампания за оказване на влияние върху изборите в САЩ, за която е използвал политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния.

Според американското министерство на правосъдието той е имал за цел "да създаде впечатление, че американската общественост подкрепя анексирането на територии в Украйна".

Обвинения са били повдигнати и срещу четирима жители на Флорида, участвали в няколко политически групи, включително Африканската народна социалистическа партия, съобщи министерството. То добави, че се предполага, че Йонов ги е вербувал, "за да участват в кампанията за оказване на влияние и да действат като агенти на Русия в САЩ".

Освен това руската гражданка Наталия Бурлинова е обвинена в отделен случай във Вашингтон, че "е влязла в заговор с офицер от ФСБ да действа като нелегален агент на Русия в САЩ". Министерството на правосъдието на САЩ твърди още, че Бурлинова се е опитала да вербува академици и изследователи от САЩ, които да пътуват до Русия по финансирана от Москва програма, "посветена на популяризирането на руските национални интереси".

"Обвиняемите са се опитвали да всяват раздор, да разпространяват проруска пропаганда и да се намесват в изборите в САЩ", се казва в съобщението.

Единият от обвинените руски граждани - Александър Йонов определи обвиненията срещу него като "безсмислици".

Представители от руското посолство във Вашингтон не отговориха веднага на запитване за коментар, отправено от Ройтерс.

За руски намеси в американските избори се заговори през 2016 г., когато Доналд Тръмп спечели вота за президент срещу Хилари Клинтън. Две години по-късно руският бизнесмен Евгений Пригожин и още 12 руснаци бяха обвинени, че са организирали кампания в социалните мрежи с цел да провокират разделение в американското общество и да увеличат шансовете за победа на Тръмп.

През ноември миналата година Пригожин призна, че контролирани от него организации се намесват в предизборната кампания в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG