Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските депутати приеха доживотни присъди за държавна измяна


Депутатите от Държавната дума в Москва
Депутатите от Държавната дума в Москва

Руската Държавна дума прие на трето и последно четене законопроект за доживотни присъди за държавна измяна. За този член от Наказателния кодекс досега се предвиждаше наказание от 12 до 20 години затвор и глоба до 500 000 рубли.

Броят на присъдите в такива случаи се увеличи след нахлуването на Русия в Украйна.

С новите промени, приети във вторник, се увеличава и наказателната отговорност по членове за саботаж и тероризъм и се въвеждат наказания за съдействие при изпълнението на решения на международни организации, в които Русия не е страна.

Формулировката предполага, че такъв например може да бъде Международният наказателен съд в Хага, който издаде заповед за арест на президента Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, която отговаря за правата на децата в руската президентска администрация. Двамата бяха обвинени в незаконното депортиране на украински деца в Русия.

Този член предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода или глоба от 300 000 до 1 милион рубли.

С промените се увеличава и максималната присъда за извършване на терористични нападения и за участие в терористично сдружение.

Наказанията по наказателния член за саботаж също са увеличени. За действия, насочени към увреждане на транспортната инфраструктура и съоръженията за поддържане на живота на населението, сега може да се наложи до 20 години затвор. От началото на войната в Украйна броят на обвиненията в саботаж в Русия се е увеличил. Преди това подобни случаи често се преследваха по по-леките обвинения в хулиганство или унищожаване на имущество.

Между 1997 г. и 2021 г. 117 души са били обвинени в държавна измяна. През 2022 г. руските съдилища са издали 11 присъди по члена за държавна измяна по данни на организацията ОВД-Инфо. Няколко от тях са свързани с обвинения в работа за украинските служби за сигурност.

Последно по този член беше осъден опозиционният политик Владимир Кара-Мурза. Той получи общо 25 години затвор по три обвинения - за държавна измяна - 18 години, а за дейността в полза на "нежелана" организация (поради сътрудничество с фондация "Свободна Русия" на Михаил Ходорковски) - 3 години.

Във вторник в руското външно министерство бяха извикани посланиците на САЩ, Великобритания и Канада. От ведомството казаха, че това е станало "поради груба намеса във вътрешните работи на Русия и дейности, които не съответстват на дипломатическия статут".

Срещу посланиците е отправен остър протест заради коментарите им относно присъдата на Кара-Мурза, което според Москва е "натиск върху властите и съда". Руското външно министерство заплаши, че ако някой от служителите на посолствата повтори "стъпки, целящи подбуждане на раздори в руското общество", ще "прекрати преждевременно престоя им в Москва".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG