Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Владимир Кара-Мурза, когото Москва осъди на 25 години затвор


Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза
Руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза

Той е един от хората, убеждавали САЩ да налагат персонални санкции срещу корумпирани руски политици. Тези идеи по-късно стават факт чрез закона "Магнитски". В понеделник Москва осъди Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор. Присъдата произнесе съдия, санкциониран от САЩ именно по закона "Магнитски".

През март 2022 г. 41-годишният Владимир Кара-Мурза направи остро обръщение пред законодателите в Аризона, САЩ. Той каза, че още през декември 1999 г. е разбрал къде Владимир Путин ще отведе Русия. Причината: точно тогава премиерът Путин открива паметна плоча на съветския лидер Юрий Андропов в бившата централа на КГБ.

Такова изказване е обичайно за Кара-Мурза - един от най-яростните критици на Путин, който на 17 април беше осъден на 25 години затвор от московски съд. Съдът го призна за виновен по обвинения в държавна измяна и други престъпления. Съдебният процес срещу него беше широко осъден като политически мотивиран.

Това е най-голямата присъда, произнесена срещу противник на Кремъл след разпадането на Съветския съюз.

Кара-Мурза дълго предизвикваше гнева на управляващите в Москва, преди да насочи критиките си към войната на Русия в Украйна. Историк по образование, той неведнъж е предупреждавал западните лидери да не "умиротворяват" Путин и е сравнявал дългогодишния президент на Русия с фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

Вероятно още по-значима в очите на руската държава е ролята на Кара-Мурза (наред с ментора му Борис Немцов, който беше убит през 2015 г.) в убеждаването на Конгреса в САЩ да приеме новаторско законодателство за санкции срещу корумпирани служители и нарушители на човешките права в Русия, включително хора, близки до Путин.

Той на два пъти се размина със смъртта именно заради това, че помагаше за прокарването на закона "Магнитски" от 2012 г. Текстът дава право на президента на САЩ да замразява американските активи на руски държавни служители и бизнесмени, обвинени в корупция.

Кара-Мурза беше хоспитализиран в тежко състояние през 2015 г. и 2017 г. Смята се, че той е бил умишлено отровен, докато е бил в Русия. Тази хипотеза е разследвана от Министерството на правосъдието в САЩ, сочат документи от 2020 г.

Кара-Мурза смята, че е бил набелязан от Кремъл заради усилията си в подкрепа на закона "Магнитски". Според него Путин се страхува повече от улични протести и обществено недоволство, отколкото от целенасочени санкции.

През 2010 г. Кремъл действително правеше опити да блокира, а след това и да отмени закона "Магнитски", но без успех. Законът носи името на руски адвокат, който умира в московски затвор, след като разкрива доказателства за мащабни данъчни измами с участието на руски служители.

При представянето на "Магнитски" пред Конгреса на САЩ Кара-Мурза го определи като закон, който директно удря сътрудниците на Путин. Впоследствие и други западни държави приеха подобно законодателство, с което нанесоха допълнителни удари върху Кремъл.

Владимир Кара-Мурза в съда на 17 април 2023 г.
Владимир Кара-Мурза в съда на 17 април 2023 г.

Сред първите санкционирани по закона "Магнитски" е Сергей Подопригоров, сегашният съдия по делото на Кара-Мурза.

След приемането на закона Кара-Мурза продължава да насърчава САЩ да увеличат броя на руснаците, подлежащи на санкции. На изслушване в Сената на САЩ през март 2017 г. опозиционерът настоява санкциите да се налагат "без оглед на ранг и влияние".

Месец преди второто предполагаемо отравяне на Кара-Мурза през февруари 2017 г., тогавашният президент на САЩ Барак Обама наложи санкции на Александър Бастрикин, приятел на Путин от университета. Като ръководител на руския Следствен комитет, Бастрикин играе важна роля в репресиите на Кремъл срещу опозицията. По това време той беше най-високопоставеният руснак, санкциониран по закона "Магнитски".

Помощник на Немцов

Кара-Мурза е политически активен още от тийнейджърските си години. През 2000 г., докато учи във Великобритания, той става помощник на Борис Немцов - либерален заместник-председател на долната камара на руския парламент и един от най-откритите критици на Путин.

Немцов също така е бил областен управител и пръв заместник министър-председател при президента Борис Елцин.

Немцов, който оглавяваше коалицията от демократични партии "Съюз на десните сили", загуби мястото си в парламента на изборите през 2003 г. Тогава Путин използва нарастващия си контрол върху държавата и медиите, за да изтласка опозицията.

Кара-Мурза остава близък с Немцов до убийството му през 2015 г. По това време Немцов организира протест срещу завземането на украинския полуостров Крим от Русия година по-рано. В годините след това Кара-Мурза продължава да пази неговата памет в Русия.

Владимир Кара-Мурза и Борис Немцов във Вашингтон през 2014 г.
Владимир Кара-Мурза и Борис Немцов във Вашингтон през 2014 г.

Кара-Мурза е активен участник в масовите протести в Москва след парламентарните избори през 2011 г., които критиците на Кремъл определиха като фалшифицирани. Към онзи момент това бяха най-големите демонстрации в Русия след идването на Путин на власт през 1999 г.

По-късно Кара-Мурза се присъединява към "Отворена Русия" - неправителствена организация, която спомага за развитието на гражданското общество и демокрацията, като финансира различни проекти. Организацията е основана от Михаил Ходорковски - петролен магнат и отявлен противник на Путин. Той получи 10-годишна присъда по обвинения в укриване на данъци, смятани за политически мотивирани.

Като участник в руското опозиционно движение Кара-Мурза върви и по стъпките на баща си, който носи същото име. Владимир Кара-Мурза-баща днес не е между живите. той беше един от най-изтъкнатите журналисти в Русия и пионер на независимата постсъветска телевизия. Той работеше за руската служба на "Свободна Европа" и други медии.

Синът му също е работил като репортер в различни руски вестници в началото на хилядолетието, докато следва магистърска програма по история в университета в Кеймбридж. По-късно Кара-Мурза се мести във Вашингтон, където работи като ръководител на бюрото на RTVi - световна медийна компания на руски език. Опозиционерът заема тази длъжност до 2012 г.

По време на престоя си във Вашингтон Кара-Мурза създава силни връзки с официални лица от САЩ, сред които е и дългогодишният сенатор Джон Маккейн. Маккейн нарича Кара-Мурза "един от най-страстните застъпници за приемането на закона "Магнитски".

Владимир Кара-Мурза (в средата, с вдигната глава) на поклонението пред тленните останки на сенатор Джон Маккейн, Вашингтонската национална катедрала, 1 септември 2018 г. Снимката обхваща осемте души, които е трябвало да носят ковчега на сенатора по собственото му желание, изразено приживе. От съображения за сигурност това не е допуснато. Вместо това осемте, избрани от Маккейн, вървят зад ковчега на сенатора, следвайки вдовицата Сидни Маккейн. Вторият отдясно на снимката е Джо Байдън.
Владимир Кара-Мурза (в средата, с вдигната глава) на поклонението пред тленните останки на сенатор Джон Маккейн, Вашингтонската национална катедрала, 1 септември 2018 г. Снимката обхваща осемте души, които е трябвало да носят ковчега на сенатора по собственото му желание, изразено приживе. От съображения за сигурност това не е допуснато. Вместо това осемте, избрани от Маккейн, вървят зад ковчега на сенатора, следвайки вдовицата Сидни Маккейн. Вторият отдясно на снимката е Джо Байдън.

Въпреки нарастващите репресии на Кремъл срещу позиции, противни на тези на властта, Кара-Мурза продължава линията си на противник на Путин и открито осъжда руската инвазия в Украйна.

"Мракът ще се разсее"

През април 2022 г. Кара-Мурза е арестуван и обвинен в разпространяване на "невярна информация" за руските въоръжени сили. По-късно руските власти му повдигат още обвинения - за участие в "нежелана" чуждестранна организация и за държавна измяна заради коментарите на Кара-Мурза в Аризона.

Опозиционерът сравнява съдебния си процес, който се провежда при закрити врата, с процесите по времето на Йосиф Сталин. В заключителното си изявление от 10 април тази година, публикувано във "Вашингтон пост", Кара-Мурза заяви пред съдията, че не се разкайва за опозиционните си действия. Напротив - гордее се с тях.

Кара-Мурза заяви още, че е сигурен, че "ще дойде ден, когато мракът над страната ни ще се разсее... когато войната ще бъде наречена война, а узурпаторът - узурпатор, и когато тези, които отприщиха тази война, а не онези, които се опитаха да я спрат, ще бъдат признати за престъпници".

Владимир Кара-Мурза и съпругата му Евгения
Владимир Кара-Мурза и съпругата му Евгения

Процесът срещу Кара-Мурза последва делата на други високопоставени руски опозиционери, осъдени през последните две години по обвинения, които се смятат за изфабрикувани.

Алексей Навални, който беше арестуван при завръщането си в Русия през януари 2021 г., излежава две присъди от общо над 11 години затвор. Иля Яшин беше осъден през декември миналата година на 8 години и половина.

През последните години Кара-Мурза живее предимно във Вашингтон със съпругата и децата си. След речта си в Аризона, през април 2022 г., той се завръща доброволно в Русия, следвайки важен урок, който е научил, когато е бил на 10 години.

През август 1991 г. хората излизат по улиците на Москва, за да спрат опита за преврат срещу съветския лидер Михаил Горбачов. Тези действия помагат да се премахне един силен авторитарен режим почти мигновено.

"Колкото и силни да са диктатурата и репресиите, ако достатъчно отдадени хора са готови да отстояват позициите си и да се борят за свободата, правата и достойнството си, те ще победят", казва по този повод Кара-Мурза в интервю за американската телевизия Пи Би Ес през 2017 г.

XS
SM
MD
LG