Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия картографира газопроводи, кабели и вятърни паркове в Северно море, сочи разследване


Руският океанографски кораб "Адмирал Владимирски"
Руският океанографски кораб "Адмирал Владимирски"

Руски кораб, причислен към Балтийския флот, се занимава с картографиране на морски кабели и газопроводи в Северно и Балтийско море, които могат да бъдат използвани в случай на пълномащабен военен конфликт между Русия и НАТО.

Това разкрива документалната поредица "Войната на сенките", заснета от обществените медии на Дания, Норвегия, Финландия и Швеция и публикуван в сряда.

Журналистическият екип е получил достъп до радиопрехващането на руския кораб "Адмирал Владимирски". Официално той" е океанографски плавателен съд, но според разследването става въпрос за шпионски кораб.

Въз основа на съобщенията, изпратени от него, журналистите са съставили карта на движението му. Резултатите показват, че корабът вероятно е картографирал вятърни паркове, газопроводи, захранващи и интернет кабели във водите около скандинавските страни и Финландия.

Експерти от разузнаването на НАТО казват пред авторите на филма, че руските кораби създават такива карти за случай на евентуална война между блока и Русия. Те могат да позволят на руския флот да удари критична инфраструктура в северноевропейските страни и така да създаде хаос.

Според журналистите Русия разполага с флот от кораби, маскирани като риболовни траулери и изследователски кораби в Северно море. Те разполагат с оборудване за подводно наблюдение и картографират ключови места за възможни саботажи.

Авторите са поискали коментари от представители на руската страна, но отговори са им били представени само от руското посолство в Норвегия. По думите на руския посланик там действията на руските кораби са в съответствие с международното право.

В рамките на разследването журналистите от норвежкото национално радио, шведската телевизия и финландската телевизионна и радиокомпания Yle са открили 50 руски плавателни съда, които може да са били използвани за разузнавателни мисии през последните 10 години. Възможно е обаче да има повече от 100 такива кораба, казва един от експертите във филма.

Данните идват, след като през февруари нидерландското разузнаване издаде необичайно официално предупреждение за дейност, която може да показва подготовка за саботаж на морската инфраструктура. Ръководителят на военното разузнаване на страната тогава каза, че руски кораб е бил открит близо до вятърен парк в Северно море.

Друг случай, който повдигна съмнения за саботаж, беше унищожаването на части от газопровода "Северен поток", предназначен да пренася газ от Русия до Европа, миналия септември. Тогава мнозина обвиниха Русия за инцидента. Нови доклади обаче допускат и други възможности, включително намеса на проукраински актьори, като разследванията продължават.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG