Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проукраинската група е саботирала тръбопроводите "Северен поток", сочат нови разузнавателни данни


Сателитно изображение показва газ от тръбопровода „Северен поток“, който бълбука във водата след инциденти в Балтийско море, 29 септември 2022 г.
Сателитно изображение показва газ от тръбопровода „Северен поток“, който бълбука във водата след инциденти в Балтийско море, 29 септември 2022 г.

Проукраинска група, вероятно съставена от украински или руски граждани, стои зад атаката срещу газопроводите "Северен поток" миналата година. Това сочи нова информация, получена в американското разузнаване и цитирана от вестник Ню Йорк Таймс.

На 26 септември 2022 г. няколко взрива пробиха дупки и повредиха газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в изключителните икономически зони на Швеция и Дания в Балтийско море. Тогава и двете страни казаха, че взривовете са били умишлени и започнаха разследване за предполагаем саботаж.

Според новата разузнавателна информация, цитирана от Ню Йорк Таймс, няма доказателства, че украинският президент Володимир Зеленски или други украински правителствени служители стоят зад атаките. След публикуването на информацията късно във вторник Украйна отрече да има каквато и да било връзка с инцидентите.

"Длъжностни лица, които са прегледали разузнавателните данни, казаха, че смятат, че саботьорите най-вероятно са украински или руски граждани, или някаква комбинация от двете", пише в публикацията на американския вестник.

Разузнавателните данни предполагат, че тези, които са извършили атаките, са се противопоставили на руския президент Владимир Путин, но не уточняват кои са членовете на групата или кой е ръководил или платил за операцията.

Новата информация от Германия

Германската обществена телевизия АРД, общественото Зюдвеструндфунк и вестник Ди Цайт съобщиха също така във вторник, без да цитират източници, че германските власти са успели да идентифицират морския съд, използван за саботажната операция.

Според медийното разследване група от петима мъже и една жена с фалшиви паспорти са наели яхта от базирана в Полша компания, собственост на украински граждани. Не е ясна националността на петимата граждани.

Разследващите са открили следи от експлозиви по яхтата, която групата е наела от германското пристанище "Росток" на 6 септември. Германските медии съобщават, че разузнаването също предполага, че проукраинска група може да стои зад атаката, но все още не е открило доказателства. Сред обсъжданите версии е и тази за акция, организирана от другата страна така, че да остави следи, водещи към Украйна, пише "Ди Цайт".

Дания, Германия и Швеция съобщиха миналия месец, че техните разследвания по случая все още не са приключили. По-рано Русия поиска да участва в разследванията, като каза, че щетите са в международни води, но Дания и Швеция отказаха.

Газопроводът "Северен поток 1" се простира на 1200 км от руското крайбрежие близо до Санкт Петербург до североизточна Германия. "Северен поток 2" все още чакаше разрешение за използване, когато Русия нахлу в Украйна през февруари и започна война.

През септември Съединените щати и НАТО нарекоха атаките по тръбопроводите "акт на саботаж", докато Москва обвини Запада. Нито една от страните не е предоставила доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG