Връзки за достъпност

Извънредни новини

Видео показва, че 50-метров участък от "Северен поток 1" липсва след експлозиите


През септември няколко взрива пробиха "Северен поток 1" и "Северен поток 2", разследва се саботаж
През септември няколко взрива пробиха "Северен поток 1" и "Северен поток 2", разследва се саботаж

Най-малко 50 метра (164 фута) от подводния тръбопровод "Северен поток 1", който доставя руски газ до Германия, е бил унищожен при един от големите взривове миналия месец. Това показва видео, заснето от норвежка компания за роботи, което беше публикувано от шведския вестник Expressen.

От 26 септември шведската полиция и прокуратура разследват съмненията за саботаж, след като бяха установени данни за мощни експлозии, причинили течове по "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Във вторник датската полиция потвърди, че "мощни експлозии" са взривили четири дупки в двата тръбопровода в Балтийско море. Все още не е известно обаче кой или какво е ги е причинил.

Кремъл обвини западните следователи, че искат да хвърлят вината върху Русия. Западните лидери не обвиняват директно Русия, но ЕС по-рано обвини Русия, че използва своите газови доставки като оръжие срещу Запада заради подкрепата й за Украйна.

Работейки с Expressen, Blueye Robotics е използвал потопяем дрон, управляван дистанционно, за да заснеме тръбата на "Северен поток 1" на 80 метра под водата, съобщи Би Би Си. Записът показва нагънат метал и зееща дупка в тръбопровода. Части от него или липсват, или са заровени в морското дъно, казаха от компанията.

„Само изключителна сила може да огъне метал с такава дебелина по начина, по който виждаме“, коментира операторът на дрон Тронд Ларсен пред Expressen, откъдето уточняват, че видеото е от понеделник.

Ройтерс уточнява, че не е в състояние е да удостовери, че то наистина е публикуваното от "Северен поток 1".

Шведският военноморски флот и полицията отказаха коментар.

Германските, датските и шведските власти разследват инцидента, но според съобщенията шведските прокурори са отхвърлили съвместно разследване поради опасения от споделяне на чувствителна информация, свързана с националната сигурност.

По-рано Русия поиска да участва във всякакви разследвания, като каза, че щетите са в международни води, но Дания и Швеция отказаха.

Газопроводът "Северен поток 1" не транспортира никакъв газ от август, когато Русия го затвори, заявявайки, че има нужда от поддръжка. Той се простира на 1200 км от руското крайбрежие близо до Санкт Петербург до североизточна Германия.

„Северен поток 2“ все още чакаше разрешение за използване, когато Русия нахлу в Украйна през февруари и започна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG