Връзки за достъпност

Извънредни новини

Газопроводите "Северен поток" вече не изпускат газ в Балтийско море 


Един от течовете от "Северен поток" на газ в Балтийско море.
Един от течовете от "Северен поток" на газ в Балтийско море.

Двата руски газопровода "Северен поток" вече не изпускат природен газ в Балтийско море, потвърдиха датските власти в неделя, цитирани от Асошиейтед прес. Течът от "Северен поток 2" спря още в събота, а ден по-късно това се е случило и с другия газопровод.

"Изпускането на газ от последните два теча също е приключило", съобщи Датската агенция по енергетика в Туитър, позовавайки се на съобщение от компанията, според което е постигнато стабилно налягане в тръбите на "Северен поток 1".

Течовете бяха установени в началото на седмицата, като датски и шведски сеизмолози разкриха, че те са започнали след мощни подводни експлозии. В петък руският президент Владимир Путин обвини Запада, че саботира построените в Русия газопроводи - обвинение, което САЩ и техните съюзници категорично отричат.

Междувременно руският вицепремиер Александър Новак каза в неделя, че двата газопровода технически могат да бъдат ремонтирани, но това ще отнеме много време и средства.

"Такива инциденти не са се случвали никога досега. Разбира се, съществуват технически възможности за възстановяване на инфраструктурата, но това изисква време и подходящи средства. Сигурен съм, че ще бъдат намерени подходящи възможности", каза той.

НАТО и Европейският съюз по-рано през седмицата заявиха, че течовете са причинени от "саботаж" и обещаха да предприемат решителни действия за защита на критичната европейска инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG