Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия твърди, че не може да поддържа износа на газ през "Турски поток" заради санкциите


Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, Александър Вучич и други на церемонията по откриването на "Турски поток" през януари 2020 г.
Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, Александър Вучич и други на церемонията по откриването на "Турски поток" през януари 2020 г.

Русия твърди, че наложените ѝ от Запада санкции не ѝ позволяват да поддържа износа на газ през газопровода „Турски поток“.

Компанията South Stream Transport B.V., която е нидерландското подразделение на руската държавната „Газпром“ и е отговорна за оперирането на газопровода, твърди, че лицензът ѝ е отнет от Нидерландия на 17 септември.

В писмо до мениджърите на компанията, изпратено на 14 септември, което беше видяно от Радио Свободна Европа, директорът на компанията Олег Аксютин се разпорежда всички дейности да бъдат незабавно прекратени. В това се включва и прекратяването на разговорите с всички западни доставчици.

„Спрете изпълнението на всички договори, свързани с техническата поддръжка на газопровода, включително проектиране, производство, сглобяване, тестове, ремонти, поддръжка и обучение“, пише Акюстин в писмото.

Властите в Нидерландия и Турция не отговориха на запитванията на Радио Свободна Европа.

„Турски поток“, който започва от Русия и преминава по дъното на Черно море до Турция, има капацитет за пренос на 33 млрд. м3 на година. Половината от това количество се консумира от Турция, а останалата част минава по продължението на „Турски поток“ през България към Централна Европа. От него се възползват най-вече Сърбия и Унгария.

Продължението на газопровода през България е с дължина 474 км. То беше построено само за около година от третото правителство на Бойко Борисов, който го наричаше „Балкански поток“. Тръбата струва над 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет. България очаква да си възстанови инвестицията от транзитните такси, които Русия плаща за пренос на газ по газопровода.

Поверителни данни от справки на ДАНС, които бяха публикувани от разследващия сайт BIRD в неделя, показаха, че Борисов, президентът Румен Радев и бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода „Турски поток“ не е предвидено да бъде доставян природен газ за България, а основната цел на този проект е „евентуално преустановяване на преноса [на газ] през Украйна“.

Газопроводът носи икономически ползи на Русия, но не и на България.

През Черно море тръбата минава на дълбочина от 3 км под морското равнище във води, в които има сериозна сеизмична дейност. Специализирани кораби извършват регулярни проверки на състоянието на газопровода и извършват бързи ремонти в случай на повреди. Оборудването, което е необходимо за наблюдение и ремонти, се внася почти изцяло от западни страни.

Прекратяването на договорните отношения с доставчици от страна на South Stream Transport B.V. означава, „че никой няма да може да извършва ремонти, ако тръбата се повреди, има течове или част от нея се разпадне заради земетресение. Всъщност руската компания е загубила оперативния контрол над газопровода, а руското подразделение е загубило връзка с основната корпорация“, каза пред Радио Свободна Европа източник от South Stream Transport B.V.

По-рано през годината Русия първо значително намали, а по-късно прекрати доставките по тръбопровода „Северен поток 1“.

В началото на седмица бяха открити три теча по „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ в датски и шведски води. По-късно датски и шведски сеизмолози съобщиха, че същия ден са регистрирали експлозии в районите на течовете от газопровода, а шведската полиция започна разследване за възможен саботаж.

НАТО и Европейският съюз заявиха, че течовете са причинени от "саботаж" и обещаха да предприемат решителни действия за защита на критичната европейска инфраструктура.

„Газпром“ е мажоритарен собственик на двата газопровода и според западни разузнавания Русия е способна на такава стъпка, защото това би повишило разходите на Европа за подкрепа на Украйна. Москва обаче отхвърля тези подозрения и от своя страна започна наказателно дело за акт на международен тероризъм.

По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди изтичането на газ, съобщи на пресконференция шведският външен министър Ан Линде.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG