Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел предлага спиране на вноса на зърно от Украйна в пет държави, ако те отменят собствените си забрани


Събиране на пшеница в Украйна
Събиране на пшеница в Украйна

Европейската комисия (ЕК) предлага финансова помощ за засегнатите фермери в пет държави от ЕС, сред които и България, заради вноса на зърно и други храни от Украйна. Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис съобщи за предложението в изявление в сряда вечерта.

Комисията освен това предвижда “изключителни защитни мерки за ключови продукти”, които според земеделските министерства на Румъния и България включват забрана за вноса на украинско зърно в петте страни.

Финансовата помощ и ограниченията във вноса ще влязат в сила само ако петте държави отменят едностранно наложените забрани за внос на хранителни продукти от Украйна, написа в изявлението си Домбровскис. Той добави, че наличието на няколко едностранни забрани “излага на риск вътрешния пазар”.

Новината идва след като България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна. По-рано подобни решения взеха Полша, Унгария и Словакия, въпреки че търговската политика на ЕС е в правомощията на Европейската комисия.

Това се случи, след като преди близо година Брюксел реши да премахне митата на стоките от Украйна в знак на солидарност със страната, която беше нападната от Русия и чиято икономика разчита до голяма степен на селскостопанска продукция. През последните месеци обаче земеделските производители в България организираха редица протести срещу улеснения внос, като казаха, че той подбива местния пазар.

Съобщението за предложението на Европейската комисия идва след среща на Валдис Домбровскис със земеделските министри на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и Украйна в сряда вечерта.

Министърът на земеделието на Румъния Петре Дая съобщи след срещата, че предложението на Комисията предвижда временна забрана за внос зърнени и маслодайни семена до 5 юни в пет държави от ЕС - съседните на Украйна Полша, Словакия, Унгария и Румъния, както и България.

“Мярката може да бъде предприета в рамките на 48 часа, след като държавите оттеглят своите едностранни мерки", каза още Дая.

Предложението, видяно от кореспондент на Радио Свободна Европа в Брюксел, предвижда временната забрана да обхване вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Българското министерство на земеделието съобщи, че предложението на Европейската комисия предвижда ограничаване на вноса на четири продукта, както и “списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната”.

България въведе в сряда забрана за вноса на 20 продукта от Украйна, които освен зърно и маслодайни семена включват мед, сурово и сухо мляко, яйца, птиче месо, свинско месо, овче и козе месо, вино, етилов алкохол и други. Българската забрана за внос се предвижда да влезе в сила на 24 април и да важи до 30 юни тази година. Разрешен остава транзитът на стоки от Украйна, предназначени за трети държави, през територията на България.

До забраните се стигна, след като през май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос на няколко стоки от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа ѝ до пазари извън ЕС. По това време близо 20 млн. тона украинско зърно бяха блокирани вследствие на войната, която Русия започна.

Първоначално целта беше зърното да минава транзитно през ЕС напът за традиционните си пазари, като впоследствие производителите протестираха, защото според тях то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива местните цени.

Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света, блокирането на износа ѝ заради войната предизвика продоволствена криза и повишени цени миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG