Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът прие оставката на Лена Бориславова като депутат


Лена Бориславова
Лена Бориславова

Парламентът прие в четвъртък оставката на Лена Бориславова като депутат. Тя беше избрана за народен представител от коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България”, но подаде оставка в първия работен ден на новия парламент. “За” оставката ѝ гласуваха 181 народни представители, 40 бяха “против”.

Бориславова съобщи, че ще се откаже от мястото си в парламента, на 11 април - ден преди началото на работата на 49-ото Народно събрание. Като аргумент за решението си тя посочи, че предпочита да съсредоточи работата си върху предстоящата кампания за изборите за кмет и общински съветници в София тази есен.

Бившата ръководителка на кабинета на експремиера Кирил Петков обаче положи клетва като депутат на 12 април. Това се случи, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да вземе решение, с което да заличи Бориславова от списъка и нейното място да заеме следващият в листата на коалицията.

Като депутат Бориславова беше сред участниците в преговорите на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС за обща законодателна програма, които се водят в 49-ото Народно събрание.

Мотивът на ЦИК да откаже за вземе решение Бориславова е, че списъкът с избраните вече е бил публикуван в Държавен вестник, а заявлението ѝ за отказ от мандат е подадено след това.

По-рано ЦИК уважи исканията на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов и на Асен Балтов от ГЕРБ да се откажат от депутатските си места. И двамата бяха избрани за депутати в 49-ото НС, но поискаха да се оттеглят преди конституирането на парламента и ЦИК им позволи. Това се случи преди публикуването на списъка с избраните за депутати в Държавен вестник.

Практиката на изборната администрация в годините - макар оспорвана от някои нейни членове, е да позволява на избрани народни представители да се отказват от местата, за които са избрани. По данни на ЦИК от 2021 г. институцията е взела около 30 подобни решения за представители на различни парламентарни партии. Според Цветозар Томов, член на ЦИК, и някои изборни експерти тази практика е порочна.

Приемането на оставката на Бориславова беше очаквано. Според решение на Конституционния съд залата няма право да откаже на народен представител да напусне институцията по собствено желание чрез подаване на оставка.

Мястото на Бориславова ще заеме Петър Петров - следващият от листата на коалицията и също представител на ПП.

Лена Бориславова беше кандидат от “Продължаваме промяната - Демократична България” в 24 избирателен район в София. В този район коалицията спечели най-много гласове, но остана втора в страната в с общ резултат от 24.57% на изборите на 2 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG