Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мястото на Украйна е в НАТО." Зеленски поиска Киев да получи покана за членство


Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски в Киев
Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски в Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Украйна за пръв път от началото на руската инвазия и каза, че мястото на Киев е в алианса. Той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че “е време” страната да получи покана за присъединяване към съюза.

Визитата на Столтенберг в Украйна идва на фона подготвяното от украинската армия контранастъпление срещу руските сили, които окупираха част от територията на Украйна.

Генералният секретар на НАТО пристигна в украинската столица Киев в четвъртък, а Посещението му не беше обявено предварително. Такава е практиката на много държавни лидери и ръководители на международни организации, които не обявяват предварително визитите си в Украйна от съображения за сигурност.

Йенс Столтенберг разглежда унищожена руска военна техника в Киев
Йенс Столтенберг разглежда унищожена руска военна техника в Киев

Столтенберг потвърди позицията на алианса, че бъдещето на Украйна е в НАТО, без да посочи конкретни срокове. Той каза още, че блокът ще продължи да подкрепя Киев в борбата срещу руската военна агресия.

“Нека да съм ясен - полагащото се място на Украйна е в евроатлантическото семейство”, каза Столтенберг в Киев в четвъртък. “Мястото на Украйна е в НАТО. Нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно с времето. НАТО стои до вас днес, утре и колкото дълго е необходимо.”

Генералният секретар на НАТО покани украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на държавите от алианса във Вилнюс, Литва, през юли.

Зеленски каза, че няма “нито една обективна пречка” пред политическото решение Украйна да бъде поканена в НАТО.

“Време е за съответните решения”, каза украинският президент.

Йенс Столтенберг отдава почит на мемориала в чест на убитите в боевете украински войници
Йенс Столтенберг отдава почит на мемориала в чест на убитите в боевете украински войници

В Киев генералният секретар на НАТО посети мемориала в чест на убитите в боевете украински войници и разгледа повредена руска бойна техника, изложена на централния площад в Киев, след което напусна с автомобил от площада, съобщи репортер на Ройтерс.

Столтенберг е посещавал Киев преди началото на войната, но посещението му в четвъртък е първото от началото на руската инвазия и цели да подчертае дългосрочните ангажименти на НАТО към защитата на независимостта на Украйна, отбеляза Асошиейтед прес.

Държавите от НАТО подкрепят Украйна и ѝ предоставят военна помощ. В началото на април в интервю за Радио Свободна Европа в Брюксел Столтенберг каза, че държавите от алианса увеличават производството на боеприпаси, за да могат да продължат да подкрепят Украйна в борбата срещу руската агресия.

Украйна иска да се присъедини към НАТО. Този стремеж на Киев беше посочен от Москва като една от причините да започне пълномащабна война срещу страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG