Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов вижда стабилен вариант за правителство с ПП-ДБ. Те казаха, че няма да участват в кабинет с ГЕРБ


Президентът Румен Радев и представителите на ГЕРБ и на ПП-ДБ на консултациите в четвъртък. Колаж
Президентът Румен Радев и представителите на ГЕРБ и на ПП-ДБ на консултациите в четвъртък. Колаж

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че най-стабилният вариант за редовно правителство е между неговата партия и “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). Лидерите на коалицията обаче потвърдиха, че тя няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ.

Това се случи по време на консултациите на двете формации с президента Румен Радев в четвъртък. Държавният глава се срещна първо с ръководството на партията с най-много депутати в новия парламент ГЕРБ, а след това с втората сила ПП-ДБ.

Двете формации водят разговори помежду си за общи законодателни приоритети. Те се разминаха в позициите си дали тези закони може да се гласуват, без да има редовно правителство. Бойко Борисов каза, че няма как това да стане. ПП-ДБ смятат, че това е възможно, ако парламентът работи поне три месеца.

По време на срещата с ГЕРБ Румен Радев попита представителите на партията колко дълго ще водят преговори с ПП-ДБ и дали имат резервен вариант, ако не се споразумеят за правителство с тях.

Лидерът на партията Бойко Борисов каза, че най-стабилното и сигурно правителство, способно да свърши неотложните задачи, и то в кратки срокове, е правителство с ПП-ДБ. Той каза, че това правителство е възможно, въпреки че ПП-ДБ след изборите прие решение да не подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ.

“Винаги може да се намери и друг план, но нито ще е стабилен, нито дългосрочен, нито ще даде перспективи на България. Ние сме отговорни и няма да оставим юни месец държавата във фалит или финансов колапс”, каза Борисов. “Затова опитваме да сме отговорни - полагаме усилия, търпеливи сме.”

Той каза още, че ще бъде “грехота” да бъде проиграно “изключителното единомислие, което имат депутатите от двете коалиции”.

Среща на Румен Радев с представители на ГЕРБ в разговор за възможността за съставяне на правителствоп.
Среща на Румен Радев с представители на ГЕРБ в разговор за възможността за съставяне на правителствоп.

Асен Василев от ПП-ДБ каза на срещата с президента, че участието на коалицията заедно с ГЕРБ-СДС в изпълнителната власт е “граница, която не може да бъде прекрачена”. Същата позиция изразиха и другите лидери на формацията.

Те обаче посочиха, че съвместната работа по конкретни законодателни приоритети е възможна.

Кирил Петков изброи приоритетите на коалицията - приемане на механизъм за разследване на главния прокурор, провеждане на реформа в антикорупционната комисия, приемане на България в Шенген и еврозоната. Според обединението парламентът има нужда от поне три месеца, така че тези закони да бъдат приети.

Бойко Борисов посочи като приоритети на своята партия членството на страната в Шенген, еврозоната и получаването на европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са обвързани именно със съдебната реформа.

Президентът Румен Радев провежда консултации с "Продължаваме промяната - Демократична България"
Президентът Румен Радев провежда консултации с "Продължаваме промяната - Демократична България"

Лидерът на ГЕРБ обаче каза, че “няма вариант” парламентът да приеме законите, без да има редовно правителство.

“Чисто времевият срок надвишава няколко месеца. Отново сме изправени [пред въпроса] кой закон да е първи - бюджетът ли да е първи, законодателните рамки ли да са първи”, каза Борисов пред журналисти след срещата с президента и повтори позицията си, че е възможно съставяне на правителство с ПП-ДБ.

Лидерите на ПП-ДБ отхвърлиха възможността да подкрепят правителство с първия мандат, който по конституция трябва да отиде при най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. Те обаче казаха, че са готови да предложат правителство с втория мандат.

“Нашата коалиция е единна - можем да поемем отговорност за управлението на страната с втория мандат”, каза Христо Иванов от ДБ.

По време на срещите си с партиите Румен Радев посочи като приоритети “неотложни задачи, отлагани от няколко парламента” – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, влизането на България в Шенген и еврозоната, както и приемането на бюджета за 2023 г.

Президентът започна предвидените в конституцията политически консултации с парламентарните групи 18 дни след последните парламентарни избори на 2 април. След вота шест политически сили влязоха в парламента - ГЕРБ-СДС с 69 депутати, ПП-ДБ с 64, “Възраждане” - с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и “Има такъв народ” - с 11 народни представители.

Консултациите с останалите партии са насрочени за петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG