Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът възстанови зам.-шефа на ДАНС, уволнен при служебния кабинет на Стефан Янев


Възстановеният от съда зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков
Възстановеният от съда зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков

Бившият зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста, съобщи разследващият сайт BIRD. Той се позовава на определение на Върховния касационен съд (ВКС), с което е оставено в сила решение на Софийския градски съд (СГС) отпреди година. С него Недялков беше върнат на ръководния пост в агенцията.

Бившият зам.-председател на ДАНС беше уволнен през лятото на 2021 г. по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев. Заедно с Недялков, тогава бяха освбодени бившият председател на агенцията Димитър Георгиев и ръководителят на цивилното разузнаване Атанас Атанасов.

Мотивите за уволнението на Недялков гласяха, че той системно не се справя със задълженията си, както и че е уронил престижа на службата. Още тогава той се закани да заведе дело в съда. На първа инстанция жалбата му беше отхвърлена, но през пролетта на 2022 г. СГС реши да го възстанови на поста.

От решението на втората инстанция ставаше ясно, че ДАНС е трябвало да представи доказателства за извършени от Недялков тежки дисциплинарни нарушения, но така и не е посочила такива. Магистратите се аргументираха, че уволнението му е било мотивирно само с общи констатации за негативно обществено мнение и уронване на авторитета и престижа на ДАНС.

Така делото стигна до ВКС, който е отказал да се произнесе по същество за уволнението, оставяйки в сила решението на СГС. Последната инстанция предстои да разгледа единствено размера на полагащото се на Недялков обезщетение за това, че е останал без работа. Той искаше да получи 41 000 лв., но градските съдии му присъдиха 26 925 лв.

По закон зам.-председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Недялко Недялков встъпи в длъжност на 26 юли 2018 г. Непосредствено след уволнението си през 2021 г., Недялков обяви пред медиите, че е отнел достъпа до секретна информация на тогавашния служебен вътрешен министър и силов вицепремиер Бойко Рашков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG