Връзки за достъпност

Извънредни новини

Свръхтежката ракета Starship на SpaceX излетя, но се взриви след 4 минути


Излитането беше наблюдавано от милиони хора на живо
Излитането беше наблюдавано от милиони хора на живо

Новата свръхтежка ракета Starship на компанията SpaceX на Илон Мъск се взриви при първия си полет по-малко от 4 минути след излитането.

Никой не е пострадал при теста без екипаж, който стартира от космодрума в Бока Чика на източния бряг на Тексас в четвъртък сутринта местно време.

След две-три минути полет ракетата - най-голямата, разработвана някога - започна да излиза от контрол и скоро беше унищожена от бордовите заряди.

Мъск коментира, че компанията му ще опита отново след няколко месеца. Според него "победа" е самото излитане на кораба от земята и неразрушаването на инфраструктурата на стартовата площадка.

"Поздравления за екипа на SpaceX за вълнуващото тестово изстрелване на Starship! Научихме много за следващото тестово изстрелване след няколко месеца", написа той в Туитър.

Инженерите на SpaceX определят мисията като успешна, защото не се притесняват от такива инциденти. Вторият кораб Starship е почти готов за полет.

Федералната авиационна администрация, която лицензира изстрелванията на ракети в САЩ, съобщи, че ще наблюдава разследването на злополуката. Говорител уточни, че това е стандартна практика при загуба на превозно средство по време на полет.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън написа в Туитър:

"Поздравления за SpaceX за първия интегриран тест на Starship! Всяко голямо постижение в историята изисква определено ниво на изчислен риск, защото с големия риск идва и голямата награда. Очакваме с нетърпение всичко, което SpaceX ще научи до следващия тестови полет - а и след това".

Американската космическа агенция разчита на Starship да превозва астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата "Орион" в лунна орбита. На по-късен етап Мъск иска да използва огромните космически кораби, за да изпраща повече хора на Марс.

Общата височина на Starship е 120 метра, което го прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана някога. Тя е в състояние да генерира почти двойно по-голяма тяга при излитане в сравнение с лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до естествения спътник на Земята и обратно в края на миналата година.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полет до Марс и е проектиран да превозва 100 души. Прототипи вече са извършиха няколко тестови полета обратно към Земята, но досега те бяха в рамките на земната атмосфера.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG