Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички партии се надяват да има кабинет, но никоя не обеща подкрепа за първия мандат


Президентът Румен Радев проведе в четвъртък и петък консултации за съставяне на кабинет с всички партии от 49-ото Народно събрание.
Президентът Румен Радев проведе в четвъртък и петък консултации за съставяне на кабинет с всички партии от 49-ото Народно събрание.

Всички партии в 49-ото Народно събрание твърдят, че е важно да бъде съставен редовен кабинет, но нито една не декларира, че ще подкрепи правителство с първия проучвателен мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ-СДС. Това е основният извод от приключилите в петък двудневни консултации при президента Румен Радев.

ГЕРБ-СДС вижда стабилен вариант за правителство с коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Тя обаче каза, че няма да участва в кабинет с партията на Бойко Борисов. Двете формации все пак се разбраха за общи законодателни приоритети, което даде повод на мнозина да ги нарекат "оформящо се парламентарно мнозинство".

Те са първите мандатоносители за съставяне на правителство, тъй като след последните парламентарни избори на 2 април влязоха в парламента с най-много депутати - ГЕРБ-СДС е с 69, а ПП-ДБ - с 64. Останалите партии са “Възраждане” с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и “Има такъв народ” - с 11 народни представители.

БСП даде заявка, че ако бъде поканена от някой от мандатоносителите в разговори за правителство, ще се довери на решението на бързото "вътрешнопартийно допитване", което ще проведе. ДПС остава опозиция "засега", се разбра от думите на лидера й Мустафа Карадайъ. Той критикува ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за липсата на "диалог", но не изключи възможността да се коалира с тях.

Третата по брой депутати формация в парламента "Възраждане" поиска третия мандат, за да управлява самостоятелно. От партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) казаха, че ще са опозиция и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ.

Такава е равносметката от приключилите в петък двудневни консултации за съставяне на редовно правителство, които президентът Румен Радев проведе с шестте парламентарно представени партии.

В четвъртък той разговаря с първите две формации в 49-ото Народно събрание (НС) - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), а в петък прие останалите четири политически сили - "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се ръкува с президента Румен Радев по време на консултацията за съставяне на правителство, 21 април 2023 г.
Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се ръкува с президента Румен Радев по време на консултацията за съставяне на правителство, 21 април 2023 г.

Какво следва

Сега се очаква Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Не е ясно точно кога ще стане това, но той ще отиде при първата политическа сила ГЕРБ.

Ако в 7-дневен срок ГЕРБ не предложи състав на правителство, то мандатът ще бъде връчен на втората по численост парламентарна група ПП-ДБ. За връщането му отново има седмица срок.

Следва да бъде връчен третият мандат - на избрана от президента формация. Радев ще трябва да избере между "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Избраната партия има отново 7 дни да предложи правителство или да върне мандата неизпълнен.

В такъв случай парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови предсрочни избори.

ИТН ще бъде в опозиция

В петък на срещата с Радев зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че партията му ще бъде опозиция на "конфигурацията между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Ние не сме стандартна политическа партия, на която да се налагат щампите, които се налагат на останалите", каза зам.-председателят на партията Тошко Йорданов и предрече на следващи ИТН "да се изкачи още по-нагоре".

По думите му е "политически отговорно" да има кабинет и "без редовно правителство бюджет не трябва да бъде приеман".

Според съпартиеца му Филип Станев в 49-ото Народно събрание има "достатъчно математически възможности за работещ кабинет", а ако не бъде сформиран, това "ще е резултат на безотговорността на големите партии".

БСП ще прави "бързо вътрешнопартийно допитване"

Ако бъде поканена от някой от мандатоносителите на разговори за съставяне на правителство, БСП ще проведе "бързо вътрешнопартийно допитване" и ще даде публичен отговор. Това каза лидерката на партията Корнелия Нинова на срещата с Радев.

Според БСП България все още не е готова за еврозоната и не трябва на всяка цена да се стреми към бюджетен дефицит под 3%, защото това "значи орязване на разходи". Според социалистите не бива да се замразяват доходи, да се повишават данъци или да се отнемат социални придобивки.

Корнелия Нинова и Криастиан Вигенин от БСП на консултация за съставяне на правителство с президента Румен Радев, 21 април 2023 г.
Корнелия Нинова и Криастиан Вигенин от БСП на консултация за съставяне на правителство с президента Румен Радев, 21 април 2023 г.

Само и единствено през приемане на бюджета за 2023 г. могат да се осъществят и четирите приоритета на БСП, каза Нинова. Тя отново ги изреди: борба с инфлацията и увеличаване на доходите, закони по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и влизането на България в Шенген.

Президентът съобщи, че очаква още в петък или през някой от следващите дни служебното правителство да представи бюджета за 2023 г.

Нинова уточни, че БСП ще подкрепи не всички закони по плана за възстановяване. Социалистите не одобряват и законопроекта за защита от домашно насилие заради "текстове за джендър идеология за децата", напомни Нинова.

"Преработихме закона като изхвърлихме тези текстове и го внесохме отново за разглеждане", каза тя.

ДПС "засега" остава в опозиция

ДПС продължава да бъде опозиция на оформящото се в парламента мнозинство заради подхода и липсата на диалог. Това каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ пред Радев.

Той критикува първите две политически формации, че губят време в разговори "в полето на популизма" и не целят да сформират правителство. По думите му през 20-те дни след изборите е трябвало да се търси мнозинство в НС, за да се структурира кабинет.

Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ от ДПС на консултации за съставяне на правителство с президента Румен Радев, 21 април 2023 г.
Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ от ДПС на консултации за съставяне на правителство с президента Румен Радев, 21 април 2023 г.

"Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната", коментира в петък Карадайъ, припомняйки, че партията му е участвала в управлението в годините, когато страната влиза в Европейския съюз и НАТО.

Той обаче подчерта, че "засега" движението остава "и не е част от мнозинството заради липсата на диалог".

Според ДПС дефицитът от 3% е постижим. За законодателната програма на ГЕРБ и ПП-ДБ Карадайъ каза, че много от заложените в нея приоритети се припознават и от ДПС, но няма яснота за съдържанието и изхода на тези законопроекти и когато се говори за реформи, всеки разбира различни неща.

Костадинов нарече "преврат" влизането в еврозоната

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред Радев готовност да управлява и нарече влизането на България в еврозоната "преврат".

"Никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в Народното събрание. Ние сме заявявали категорично, че сме готови да управляваме. Затова и участваме на избори", каза Костадинов.

По думите му действията за приемане на България в Еврозоната са "скрит пълзящ държавен преврат", тъй като са събрани нужните подписи за провеждане на референдум за запазване на българската валута, който партията му инициира. Това, според него, е подмяна на вота на българите.

След срещата Костадинов прогнозира пред медиите, че дори да бъде съставено правителство, то ще падне като това на Кирил Петков. И добави, че очаква "Възраждане" да получи третия мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG