Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ема Питър, която запечатва в снимки живота на сградите


Ема Питър
Ема Питър

Тя е в топ десет на архитектурните фотографи и единствената жена сред тях. Но нейните кадри на сгради се отличават, защото тя им дава живот. Изложбата "Решаващият момент" на Ема Питър е в Художествения музей на Западен Ванкувър в Канада.

Тя е завършила фотография в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Румен Георгиев. Именно той, както и известният френски фотограф Анри Картие-Бресон, оставят най-голям отпечатък в стила на архитектурната фотографка Ема Питър.

"Вече 20 години съм вярна на Анри Бресон и Румен Георгиев - на тяхната логика, че трябва да улавяш моменти, че животът е в моменти", каза тя пред Свободна Европа.

Животът е в моменти
Ема Питър

Ема Питър учи фотография в едни от най-"щедрите" на събития години - по времето на протестите срещу кабинета "Виденов" (1995 - 1997 г.). Спомня си, че по време на цялото си следване проф. Георгиев е пращал студентите си на улицата - да фоторепортерстват.

"По това време в България толкова много неща се случваха, студентите бяхме по улиците, протестирахме, парламентът гореше - всичко това се снимаше".

Протестно шествие на Орлов мост в София, началото на 1997 г. Снимка: Ема Питър
Протестно шествие на Орлов мост в София, началото на 1997 г. Снимка: Ема Питър

Ема завършва академията през 2000 г. и заминава на специализация в известната фотографска агенция Magnum Photos в Париж, чийто основател е именно Картие-Бресон. Той е известен като един от пионерите във фотожурналистиката, която свързва с художествената фотография.

Негова е и концепцията за "решаващия момент" във фотографията - така се казва и изложбата на Ема Питър, която в момента е подредена в Художествения музей в Западен Ванкувър.

Снимка: Ема Питър
Снимка: Ема Питър

"Негови са най-силните възможни фотожурналистически снимки", казва Ема, която е имала честта да се запознае и учи от него. Тя се чувства огромна късметлийка с двамата си учители.

Фоторепортерът остава в нея жив завинаги. Това се вижда от архитектурните й снимки. Забележителни са с това, че на повечето кадри на сгради присъства и човек или хора.

Архитектурната фотография е напълно различна, тя представя големи коменсиални сгради.

Ако снимаш портретна фотография - можеш да говориш с човека, ако си фоторепортер - отиваш на събитието и трябва да уловиш моментите. Тук имаш статична сграда, на която трябва да дадеш живот, казва Ема. А живот тя дава с онзи определен човек или група хора, с онова притичващо дете, които се виждат на кадрите ѝ.

Снимка: Ема Питър
Снимка: Ема Питър

"Много фотографи не правят този журналистически начин на снимане, те представят сградите просто като архитектура. Обаче за мен най-важното е да им дадеш живот. Защото тези сгради са правени за хора."

Днес Ема Питър е собственик на агенцията Ema Peter Photography и работи с най-известните архитекти в света. Десетки са наградите й в бранша. Името й е марка в архитектурната фотография. Но пътят дотук не е бил лек.

През 2003 г. Ема и съпругът й се местят във Ванкувър, Канада. Търси си работа, носи едно огромно портфолио черно-бели репортажни снимки.

"Почуках на всяка врата във Ванкувър и никой не ме нае."

Разликата в това дали можеш да успееш или не, е в миналото, което имаш
Ема Питър

Казват й или, че е свръхквалифицирана за позицията, за която търсят човек, или че не може да я вземат без опит в Канада. Ема не се отказва и накрая почуква на правилната врата.

В следващите години работи в агенцията VRX, която снима хотели по цял свят за туристическата агенция Expedia. "Летим от държава на държава - 240 дни в годината на път", казва Ема. Това е и началото на архитектурната фотография за нея.

Снимка: Ема Питър
Снимка: Ема Питър

Според колегите ѝ заплащането в сектора е ниско, докато тя смята, че е достатъчно. "Това, което вземах в Канал 1 като водеща на предаването "Семеен албум" за месец, тук го печелех за ден".

Това тя трудно може да обясни на колегите си така, че да я разберат. Трудно може и да разберат, че е живяла в комунизъм и е трябвало да си мълчи за нещата, които чува и вижда вкъщи като дете.

Снимка: Ема Питър
Снимка: Ема Питър

Израства в бохемско семейство, в чийто дом стават едни от най-яките купони на работещите в киноиндустрията. Баща ѝ е оператор в киноцентъра "Бояна", майка ѝ - главен експерт в Съюза на филмовите дейци.

"И това е разликата, когато буташ живота. Тука (в Канада) за тях това бяха никакви пари, които получаваха", казва още Ема. "Разликата в това дали можеш да успееш, или не, е в миналото, което имаш."

Ема остава лоялна и свръхблагодарна на работодателите си - че са я наели на работа с български паспорт и са повярвали в нея. Скоро става шеф на фотографския отдел на VRX Studios.

Тя е водещ фотограф на рекламни кампании в хотелите Hilton, Hyatt и Fairmont и отговаря за създаването на фотографски стандарти за някои от най-добрите световни хотелски марки.

Снимка: Ема Питър
Снимка: Ема Питър

По това време се влюбва в модерната архитектура. Постепенно завързва контакти и започва собствен бизнес, който ръководи вече 12 години.

"Самите архитекти си избират фотографите. Стана така, че много мои снимки спечелиха награди и станах известна в средите. Това е мъжка професия, аз съм единствената жена сред десетте големи архитектурни фотографи", казва Ема Питър.

Нейни архитектурни и интериорни снимки се публикуват в престижни издания като Canadian Architect, Azure, Architectural Record, Dwell, New York Times, Architectural Digest. Въздействащите й фотографии носят почерк, който не може да бъде сбъркан.

Но Ема Питър не се смята за успяла. "И досега остава в мен усещането, че съм жител на чужда държава и това ме кара да се боря повече", казва тя.

Снимка: Ема Питър
Снимка: Ема Питър

"Независимо колко награди съм спечелила, постоянно бутам сама себе си - да видя дали мога отново - както Дон Кихот се е борил с невидимите вятърни мелници. Никога не се чувствам като достатъчно успяла. Мога още", добавя тя.

Ема Питър свързва това с вроденото ѝ журналистическото "гонене" на момента, на кадъра, което ѝ дава адреналин.

Дните ѝ продължават да минават в пътувания из целия свят. Напоследък снима сградите на летища - последно летището в Хонг Конг. Предстои ѝ да снима летището в Сан Франциско, а следващата седмица - летището в Дубай.

Мечтае за повече време за себе си и за двете си деца. И за разходка в любимия ѝ Париж.

Малкото свободно време, което има, тя прекарва в градовете, в които снима. "Тогава вземам камерата и правя улична фотография - по начина, по който Бресон го е правел."

XS
SM
MD
LG