Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет предлага проектобюджет с 6,4% дефицит и нов дълг от 13,7 млрд. лева


Премиерът Гълъб Донев и финансовият министър Росица Велкова съобщиха новината на брифинг в МС
Премиерът Гълъб Донев и финансовият министър Росица Велкова съобщиха новината на брифинг в МС

Служебното правителство ще внесе в парламента закона за държавния бюджет за 2023 година с дефицит с от 6,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лева.

В сряда работните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха параметрите на бюджета за тази година и се обединиха около постигането на 3% бюджетен дефицит.

"Кабинетът и Министерството на финансите са готови да съдействат на народните представители за ограничаване на бюджетния дефицит", каза премиерът Гълъб Донев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Дотук се стигна, след като в предишния парламент служебният кабинет реши да не внася проектобюджет, а депутатите гласуваха удължаване на миналогодишния.

Според Донев предложеният дефицит е определен след проведени разговори и анализ, но крайните решения за параметрите са в ръцете на Народното събрание. Той изрази съжаление, че представените в парламента партии не подкрепят промените в данъците, замисляни от неговия кабинет, чрез които той целеше ограничение на дефицита до 3 на сто. Става дума за въвеждане на данък върху свръхпечалбите на фирмите и връщане на намалените ставки на ДДС до 20%.

"Със законопроекта за държавен бюджет, не предлагаме промяна в данъчната политика", каза служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг в Министерския съвет.

Затова обаче ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг от 13,7 млрд. лв., който ще достигне до 46,8 млрд. лв. или 25.3% от БВП в края на годината.

Приходите по консолидираната фискална програма спрямо актуализираната програма за 2022 г. бележат номинален ръст от 6,1 млрд. лв. Разходите бележат ръст от 11,8 млрд. лв., което води до допълнително влошаване на дефицита с 5,6 млрд. лв., посочи Велкова.

Тя каза също, че събираемостта на данъчните приходи е висока и за първото тримесечие на 2023 г. тя нараства номинално с 20,1% спрямо същия период на предходната година.

В бюджета, който служебното правителство ще внесе, е отчетена повишената минимална работна заплата на 780 лв. от 1 януари, увеличените с 10% разходи за персонал за звената, които не са получили повишение през 2022 г., вдигането на пенсиите с 12% от 1 юли, както и повишението на учителските заплати, така че да бъдат поне 125% от средните за страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG