Връзки за достъпност

Извънредни новини

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия искат ограничаване на вноса на още продукти от Украйна


Украинското знаме и зърно. Снимката е илюстративна.
Украинското знаме и зърно. Снимката е илюстративна.

Министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия искат от Европейската комисия да се разшири обхватът от продукти от Украйна, за които бяха предложени предпазни мерки. Те искат и да се увеличат мерките, които да защитят засегнатите пет източноевропейски държави.

"Смятаме, че предложената изключителна предпазна мярка под формата на разрешаване на вноса само за целите на транзита към останалата част от ЕС и останалия свят трябва да се прилага за по-широка гама от продукти".

Това пишат петимата министри в общо писмо, с което Свободна Европа разполага, до зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Преди около година ЕК реши да премахне митата на стоките от Украйна в знак на солидарност със страната, чиято икономика разчита до голяма степен на селскостопанска продукция, докато Русия води война с нея. Това обаче засегна местните пазари и земеделски производители в няколко държави протестираха срещу улеснения внос с аргумента, че той подбива местния пазар.

От началото на април Полша, Унгария и Словакия и България временно забраниха вноса на зърно, пшеница, слънчоглед, мляко, месо и други храни с произход Украйна. В петък Румъния каза, че засега ще отложи забраната за внос на украински продукти. България забраната влиза в сила на 24 април и ще важи до 30 юни. Разрешен остава транзитът на стоки от Украйна, предназначени за трети държави.

На 19 април ЕК предложи финансова помощ за засегнатите фермери в петте държави, както и защитни мерки за "ключови продукти". Парите обаче ще дойдат само ако те отменят едностранно наложените забрани за внос на хранителни продукти от Украйна, защото това "излага на риск вътрешния пазар".

"Оценяваме предложените мерки (...), но те не са достатъчни", пишат земеделските министри на петте държави до ЕК. Според тях разрешаването на вноса само за целите на транзита към останалата част от ЕС и останалия свят трябва да се прилага не само за пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

Те предлагат да бъдат обхванати още няколко продукти: слънчогледово олио, брашно, мед, захар, меки плодове, яйца, месо (всички видове), мляко и млечни продукти. В петък производителите на олио в България се обявиха против ограничения внос от Украйна. Според тях това ще доведе до фалити и риск за вътрешния пазар.

Министрите искат също така да бъде гарантирано продължаването на тези мерки след изтичането на сегашния регламент, а оттеглянето им - само след балансиране на пазара на засегнатите държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG