Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ е готова да не предлага правителство с първия мандат


Росен Желязков беше избран за председател на 49-ото Народно събрание.
Росен Желязков беше избран за председател на 49-ото Народно събрание.

Ако коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) каже, че с нейния мандат може да сформира мнозинство, ГЕРБ-СДС е готова да не предложи кабинет с първия мандат. Това каза в ефира на бТВ новоизбраният председател на 49-ото Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

ПП-ДБ ще търси подкрепа включително и от ГЕРБ-СДС, ако се стигне до втори мандат, каза по-рано в събота Николай Денков от ПП.

"Ако те заявят, че с техния мандат могат да сформират стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, тогава ние сме готови да не отиваме към предлагането на кабинет с първия мандат", каза Желязков.

"Но, ако разговорът минава през това, че не искат изобщо ГЕРБ-СДС да участва в управлението, а само да ги подкрепяме, тогава политическият разговор започва да губи своята логика", добави той.

Коалицията БЕРБ-СДС е първият мандатоносител за съставяне на правителство, след като последните парламентарни избори на 2 април влязоха в парламента с най-много депутати - 69. ПП-ДБ е втора политическа сила с 64 депутати. Останалите партии са “Възраждане” с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и “Има такъв народ” - с 11 народни представители.

ПП-ДБ ще получи от президента Румен Радев втория мандат, ако в 7-дневен срок след връчването на първия ГЕРБ не предложи състав на правителство.

В последните дни ГЕРБ-СДС многократно повтаря, че вижда стабилен вариант за правителство с коалицията ПП-ДБ. Тя обаче каза, че няма да участва в кабинет с партията на Бойко Борисов. Двете формации все пак се разбраха за общи законодателни приоритети, което даде повод на мнозина да ги нарекат "оформящо се парламентарно мнозинство".

"ПП-ДБ ще търси подкрепа за втори мандат, ако се стигне до него, от всички, които са готови да следват договорената законодателна програма и подхода за промяна на България към развита европейска държава. Включително от ГЕРБ-СДС", каза по-рано в събота пред бТВ Николай Денков от ПП.

Така той отговори на въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от петък, който чрез медиите поиска да знае от кого ПП-ДБ ще търси подкрепа за правителство, ако се стигне до връчването на втори мандат.

"Знам че ще бъде трудно. И преди е имало кабинет на малцинството. Готови сме да пробваме и този вариант", каза Денков.

В петък приключиха предвидените по конституция консултации на президента с парламентарно представените политически сили. Основният извод, който може да се изведе след тях, е, че всички партии мислят за важно да бъде съставен редовен кабинет, но нито една не декларира, че ще подкрепи правителство с първия проучвателен мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ-СДС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG