Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва съобщи, че Германия масово гони руски дипломати


Сградата на министерството на външните работи в Москва
Сградата на министерството на външните работи в Москва

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че германските власти са решили масово да експулсират руски дипломати от страната. Изявлението е публикувано на сайта на ведомството в събота. Информацията все още не е официално потвърдена от Германия.

В отговор Москва обяви "огледално" експулсиране на германски дипломати от Русия "като реакция на враждебните действия на Берлин". Решено е и да се ограничи значително максималният брой служители на германските дипломатически мисии в Русия.

Според изявлението германският посланик в Москва е бил официално информиран за решението на ведомството на 5 април.

Пред Радио Свободна Европа официален представител на германското външно министерство каза само, че двете страни са били в контакт по въпроса за посолствата и консулските представителства през последните седмици.

"Днешното напускане на служители на руското посолство е свързано с това", каза той, без да уточни колко руски дипломати напускат.

Германският служител каза още, че пристигането на руски правителствен самолет в Берлин със специално дипломатическо разрешение е свързано с проблема. Руските самолети са рядка гледка в Европа, след като ЕС затвори летищата и въздушното пространство за руски авиокомпании след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че повече от 20 германски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия. Държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че същият брой руски дипломати са експулсирани от Берлин.

През март изданието Фокус написа, че Германия обмисля възможността да експулсира повече от 30 руски дипломати от страната. Според съобщения в медиите германските органи за сигурност са стигнали до заключението, че представители на Русия могат да използват дипломатическия си имунитет, за да вербуват информатори с цел саботаж или дезинформация.

През април 2022 г. Германия обяви 40 руски дипломати за персона нон грата, в отговор Русия изгони 40 германски дипломати.

Близо 600 руски дипломати са изгонени от западни страни от началото на агресията в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG