Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ще разшири забраната за транзит на стоки през Русия в нов пакет от санкции


Товарни влакове от руския анклав Калининград на граничната жп гара в Кибартай (Литва), който се намира на около 200 км западно от столицата Вилнюс, 22 юни 2022 г.

Европейският съюз (ЕС) ще разшири забраната за транзит на стоки през Русия в нов пакет от санкции. Това пише Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници, запознати с предложенията за новите санкционни мерки.

Това ще е 11-ят поред пакет от икономически и дипломатически санкции срещу Русия от началото на пълномащабното й нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Предполага се, че транспортирането на стоки през Русия до трети страни няма да бъде напълно забранено, очаква се ограниченията да засегнат редица технологии и видове оборудване.

Според агенцията Полша, Естония и Литва искат от ЕС напълно да забрани транзита през Русия на стоки, които биха могли да бъдат използвани от руския военно-промишлен комплекс, авиационна и космическа индустрия. Агенцията не дава точен списък.

Няколко журналистически разследвания отбелязаха, че страните от ЕС, граничещи с Русия, са увеличили търговията си със страните от Централна Азия. Предполага се, че това може да означава заобикаляне на ограниченията поради фиктивно изпращане на санкционирани стоки до тези страни. Наскоро Казахстан затегна контрола за търговията с Русия заради съобщения, че руски компании са използвали местни посредници, за да пробият западните санкции.

През 2022 г. обемът на товарните превози през руската железопътна мрежа е намалял с 3,9% спрямо 2021 г., съобщава Интерфакс. В същото време руските железници обявиха, че транзитът на контейнерни товари може да бъде намален с една четвърт.

Като част от планирания пакет от санкции могат да бъдат наложени ограничения срещу танкери и товарни кораби, които крият координатите си по време на плаване, пише Bloomberg.

Редица разследвания сочат, че такива кораби могат да бъдат използвани за заобикаляне на санкциите срещу Русия и за търговия със стоки, взети от контролираните от Москва територии на Украйна.

Очаква се пакетът да включва и допълнителни ограничения за определени руски компании и организации.

Кореспондентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Ричард Йозвяк, позовавайки се на свои източници, отбелязва, че новият пакет от санкции вероятно няма да засегне държавната "Росатом". Балтийските страни и Полша настояват за ограничения именно срещу нея.

В редовното си видеообръщение късно в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че в момента допълнителните "пакети от санкции за Русия се разработват в детайли".

По думите му координирането на усилията за наказване на Русия "е една от ключовите съвместни задачи за всички, които търсят по-бърз край на войната, по-бърза победа за нас".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на 24 март на пресконференция след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, че предстоящите санкции ще бъдат насочени основно към предотвратяване на заобикалянето на съществуващите ограничения срещу Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG