Връзки за достъпност

Извънредни новини

Световните военни разходи са достигнали рекордни нива. В Европа са над равнището от Студената война


Украинските специални сили подготвят оръжията си в района на Бахмут
Украинските специални сили подготвят оръжията си в района на Бахмут

Военните разходи в световен мащаб са нараснали с 3,7% през 2022 г. до рекордните 2,24 трилиона долара, съобщи в понеделник Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СМИИМ).

В Централна и Западна Европа се наблюдава най-голямото годишно увеличение от Студената война насам, а Украйна е увеличила разходите си до безпрецедентни нива на фона на усилията да отблъсне руските сили, които нахлуха на нейна територия в началото на 2022 г.

Според данните САЩ, Русия и Китай остават най-големите индивидуални разходвачи, на които се падат 56% от общите военни разходи в света. Военната помощ за Украйна и опасенията за повишена заплаха от страна на Русия са оказали силно влияние върху разходите на много други държави и са допринесли за напрежението в Източна Азия.

"Непрекъснатото нарастване на световните военни разходи през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят", заяви Нан Тиан, старши изследовател в програмата за военни разходи и производство на оръжие на СМИИМ.

По оценка на института руските военни разходи са се увеличили с 9,2% през 2022 г. до около 86,4 млрд. долара, което се равнява на 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. Това е повече от изразходените 3,7 % от БВП през 2021 г.

Разликата между бюджетните планове на Русия и действителните ѝ военни разходи през 2022 г. предполага, че нахлуването в Украйна е струвало на Русия много повече, отколкото е очаквала, каза Люси Беро-Судро, директор на Програмата за военни разходи и производство на оръжие на СМИИМ.

Военните разходи на Украйна достигат 44 млрд. долара през 2022 г. Това е увеличение от 640%, като в доклада това е определено като "най-голямото едногодишно увеличение на военните разходи на държава, регистрирано някога в данните на СМИИМ".

"В резултат на увеличението и на свързаните с войната щети за икономиката на Украйна... военните разходи като дял от БВП се изстреляха до 34% от БВП през 2022 г., от 3,2% през 2021 г."

САЩ са похарчили 877 млрд., което представлява 39% от общите световни военни разходи и е три пъти повече от тези на Китай, който е с втория по големина разход.

Разходите на държавите от Централна и Западна Европа достигат 345 млрд. долара през 2022 г. Това надхвърля нивото от 1989 г., когато приключва Студената война. "Нахлуването в Украйна оказа незабавно въздействие върху решенията за военни разходи в Централна и Западна Европа", казва Диего Лопес да Силва, старши изследовател в СМИИМ. "Това включваше многогодишни планове за увеличаване на разходите от страна на няколко правителства."

Той каза, че "можем основателно да очакваме" военните разходи в региона да продължат да нарастват през следващите години.

Финландия, която през април стана 31-ият член на НАТО, е увеличила военните си разходи с 36% , следвана от Литва с 27%, Швеция, която се стреми към членство в НАТО - с 12%, както и Полша - с 11%.

"Макар че пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. със сигурност повлия на решенията за военните разходи през 2022 г., опасенията за руската агресия се натрупват от много по-дълго време", казва Лоренцо Скарацато, изследовател от СМИИМ. "Много държави от бившия Източен блок са увеличили повече от два пъти военните си разходи от 2014 г. насам - годината, в която Русия анексира Крим."

СМИИМ съобщи, че всички процентни промени са спрямо цените от 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG