Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външното министерство обвини Митрофанова в опит за намеса във вътрешните работи


Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова
Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова

Министерството на външните работи (МВнР) определи изказване на руската посланичка Елеонора Митрофанова като "неуместно" и "опит за намеса във вътрешните работи" в позиция, публикувана на сайта на ведомството в понеделник.

Става дума за интервю, публикувано преди дни в Ютюб канала на журналиста Мартин Карбовски, в което Митрофанова казва, че би гласувала за лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, ако можеше.

Това е първата официална позиция, която властите заемат по случая, като той не е изрично споменат в позицията. "Българската страна определя казаното като опит за намеса във вътрешните работи на страната и в този смисъл противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", пише МВнР.

"Министърът на външните работи Николай Милков е провел разговор в този смисъл с посланик Митрофанова", пише още в позицията, като не става ясно как е протекъл разговорът.

"Възраждане" е проруска партия и трета политическа сила след последните парламентарни избори. Тя има 37 депутати в 49-ото Народно събрание. Нейните позиции по външнополитически теми често съвпадат с тезите на Кремъл. Тя се обявява за "неутралитет" на България спрямо войната на Русия в Украйна.

Митрофанова и руското посолство неколкократно са предизвиквали дипломатически конфликти със свои изказвания. През февруари 2022 г. посолството намекна, че българските институции са "евроатлантически подлоги", и сравни войната на Русия в Украйна с Освобождението на България от 1878 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG