Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отдавна е напуснала полето на дипломацията". Митрофанова каза, че би гласувала за Костадин Костадинов


Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова би гласувала за лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, ако можеше. Тя каза това в интервю пред Мартин Карбовски, излъчено в канала му в Ютюб в сряда.

Митрофанова и руското посолство по нейно време няколко пъти са предизвиквали скандали със свои изказвания. През февруари 2022 г. посолството намекна, че българските институции са "евроатлантически подлоги", и сравни войната на Русия в Украйна с Освобождението на България от 1878 г. Тогава властите в страната реагираха.

Сега посланичката изрази пристрастия към политически партии.

Свободна Европа потърси реакция от Министерството на външните работи на България. До приключването на работата по текста отговор не беше получен.

Какво казва Митрофанова

В интервюто, излъчено на 19 април, Карбовски пита посланичката на Русия в София за кого би гласувала, aкo е български избирател. Тя казва, че би гласувала за този, “който е разбираем за мен”. Карбовски добавя - "това е Бойко Борисов, той е разбираем за всички". И получава отговор:

Бих гласувала или с “не подкрепям никого”, или за Костадинов.
Елеонора Митрофанова

“Ако съм български избирател, но осъзнавам политиката, нали, на ръководството [на страната], осъзнавам какво се случва и така нататък, то аз навярно бих гласувала или с “не подкрепям никого”, или за Костадинов".

В хода на разговора се разбира, че става дума за Костадин Костадинов - лидера на партия "Възраждане", която има 37 депутати в 49-ото Народно събрание.

Карбовски казва, че така тя не му прави услуга. "Тогава го махнете това", отговаря през смях Митрофанова.

По думите на посланичката не лидерът на "Възраждане" е този, който "представлява руските интереси в България". Според нея това са може би "Русофилите". Става дума за партията "Русофили за възраждане на отечеството", чийто лидер е Николай Малинов. Митрофанова споменава и неговата фамилия и добавя, че "друг е въпросът, че не печелят нищо". На изборите на 2 април коалицията, в която формацията участва, взе под 0,5% от гласовете.

Николай Малинов е и подсъдим на първа инстанция за шпионаж в полза на Русия. Въпреки това той пътува за Москва за срещи, включително с руския външен министър Сергей Лавров. Малинов е в списъка със санкционираните от САЩ лица по закона "Магнитски".

"Това не е изненада"

"Това не е изненада, тя си е позволявала много повече", каза пред Свободна Европа Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва. Той също припомни, че Митрофанова е наричала определени български граждани с обидни думи.

Тя отдавна е напуснала полето на дипломацията и уважението.
Илиян Василев

“Тя отдавна е напуснала полето на дипломацията и уважението”, каза Василев. Той добави, че въпросът защо посланикът на Русия си позволява такива действия, е към българските власти.

“Тя си е извоювала особен статут. Дипломатите си позволяват това, което приемащата страна им позволи", добави бившият български посланик. Според него колкото повече се мълчи, "тя толкова повече може да прави такива неща".

"Ако българският посланик в Москва каже, че на него му е симпатичен и би гласувал за Навални, това ще бъде много интересно”, каза още Илиян Василев.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерството на външните работи по повод интервюто на Митрофанова и коментарите ѝ за български партии. До редакционното приключване на текста не получихме отговори.

Изявите на Митрофанова

Посланик Елеонора Митрофанова и преди е била обвинявана в игнориране на дипломатическия протокол.

В края на февруари 2022 г., след началото на войната на Русия срещу Украйна, тя не отиде в Министерството на външните работи, когато я повикаха. Повод за привикването ѝ беше публикация във фейсбук страницата на посолството, в която се намеква, че българите са "подлоги". В тогавашните си изяви Митрофанова твърдеше, че българският народ подкрепя Кремъл за разлика от "абсолютно проамериканското" правителство и сравни Освобождението на България от 1878 г. с руската военна агресия в Украйна.

Тогавашният премиер Кирил Петков коментира по адрес на Митрофанова, че "не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство". Външната министърка Теодора Генчовска определи позициите на Митрофанова като вмешателство в българската вътрешна политика.

Отново през страницата на руското посолство в социалната мрежа беше публикувано съобщение в отговор, че не може "чиновници на тази или онази страна, независимо от ранг и официална длъжност, публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития".

В резултат на това Петков върна за консултации посланика на България в Москва Атанас Кръстин. Тогава Петков каза още, че София очаква "реципрочна стъпка" спрямо посланика на Русия в България.

Въпреки обществената реакция Митрофанова не беше отзована, а малко по-късно се извини на Петков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG