Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От глупост". Училища заведоха деца на викторина с елементи на пропаганда и с Митрофанова


Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Училища изпращат ученици на уж историческа викторина по случай 145 г. от Освобождението на България. Сред темите са и въпроси за "забележителни и любими руски генерали в Освободителната война". Замесено е руското посолство, а лично Елеонора Митрофанова раздава награди. Кой прати децата там? 

Политически речи с пропагандни русофилски внушения пред деца. Няколко изтрити публикации в интернет. Един редактиран репортаж. Родителско недоволство, потушено в микросистемата на 19-то СУ “Елин Пелин” в София.

Така изглежда обобщението на разиграл се в края на март сюжет по повод провеждане на национална викторина "Игнатиевска интелектуална игра". Инициативата е посветена на 145-та годишнина от руско-турската война от 1877-1878 г. и в нея участват ученици от 7 до 12 клас.

Под патронажа на руското посолство в България, организираното от няколко свързвани с Кремъл русофилски организации състезание за ученици не е одобрявано от Министерството на науката и образованието (МОН).

Информацията за него (условията за участие и въпросите във викторината) е разпространена в началото на годината от няколко Регионални управления по образованието (РУО) до училища в страната. Колко регионални управления са участвали - МОН не знае.

Финалът на викторината се провежда на 22 март в руския културно-информационен център в София. Лично посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова награждава победителите.

След началото на непровокираната агресивна война, която Русия води вече повече от година в Украйна, Москва обяви България за неприятелска държава. Руското посолство неколкократно е заемало позиции, които дипломати определиха като недопустими, а българските власти критикуваха.

Миналата година руското посолство нарече българи "подлоги" в своя Фейсбук публикация, а на 3 март Митрофанова посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на руско-турската освободителна война.

"Щом посланик ги кани, значи са уважавани хора"

Всичко това, изглежда, не притеснява регионалните управления по образованието и те решават да изпратят до училища в страната покана за участие във викторината. Ръководството на 19-то училище в София също не вижда проблем, "след като става дума за нещо, одобрено от РУО".

"Това, което тя (директорката) е направила, много прилича на действие на човек, който се е поласкал, че щом посланик ги кани, значи са уважавани хора. И не се е замислила кой е тоя посланик и какво е това състезание”, каза родител пред Свободна Европа. Според него става дума за "просто липса на трезва мисъл".

Отборът на училището печели третото място на викторината. Снимки от награждаването са публикувани на сайта на училището и на страницата му във Фейсбук. След надигнало се родителско недоволство, са изтрити. За историята сигнализира читател на Свободна Европа.

Каква е тази викторина?

Националното състезание, кръстено "Игнатиевска интелектуална игра", е в два кръга - индивидуално участие на ученици, които изпращат писмени отговори и отборно участие на училища на събитието в руския културно-информационен център в София.

Целта на проекта е да "утвърждава и съхрани историческата истина и историческата памет за българо-руските отношения", пише в разпространената от РУО информация. Също да "се стимулира интересът" на учениците към "отношенията между България и Русия" и "общото ни минало".

Сред темите на викторината са "Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война", "Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства".

Преди 145 години България се освобождава от турско робство благодарение на изхода от руско-турската война. В последвалите десетилетия Русия се схваща като освободителка на българския народ от голяма част от населението.

Кой я организира?

Организатори на викторината са руският културно-информационен център, подкрепен от руското посолство, Съюзът на българските учители начело с Янка Такева, фондацията "Устойчиво развитие за България" с председател Станка Шопова и комитет, включващ организации членове на Координационния съвет "България – Русия". Това е написано в разпространената от РУО информация.

Янка Такева е председател на най-големия учителски синдикат от близо 30 години. Тя е и член на санкционираното по закона "Магнитски" движение "Русофили", чийто председател - бившият депутат от БСП Николай Малинов, също е санкциониран от САЩ и обвинен в България за шпионаж в полза на две руски организации. Наскоро Малинов оглави и русофилския интернационал като "антифашистки фронт срещу сатанизма".

Фондацията "Устойчиво развитие за България" разработва българо-руското сътрудничество, пише на сайта ѝ, а председателят ѝ Станка Шопова е бивш член на БКП и секретар на Централния комитет на Комсомола. Това е младежка организация (Димитровският комунистически младежки съюз) по времето на комунизма, членуването в която е задължително за всички на възраст между 14 и 28 години.

Журито, което оценява децата и определя победителите, е председателствано от Румяна Михнева - специалист по руска история, преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и агент на бившата Държавна сигурност.

В състава на оценяващите влизат Емилия Лазарова, Нина Христова - преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“, защитила докторантура за руското разузнаване в османската империя, Константин Пеев, Анастасия Кабанова - ръководител на отдел култура в руското посолство и Симеон Кулиш от движение "Русофили".

Кой участва във викторината?

Информацията за провеждането на съревнованието е разпространена от регионални управления по образованието до училищата в страната. Проверка на Свободна Европа я откри в РУО София-град и РУО Бургас.

Сред наградените училищни отбори обаче са и на СУ "Проф. Никола Маринов" от Търговище и на СУ "Максим Горки" от Стара Загора. Сред индивидуално участвалите ученици има от различни училища и градове на страната. Колко са те - МОН не знае.

"Организаторите не са искали и не са получавали подкрепа от МОН", казаха от пресцентъра на ведомството пред Свободна Европа. Вероятно през синдиката на Такева викторината е стигнала до управленията по образованието.

"РУО-София-град информира обществеността чрез своята интернет страница за широк кръг инициативи с образователен характер, които се предлагат и от представители на неправителствения сектор" - това гласи отговорът на ведомството до Свободна Европа.

Викторината с участието на Митрофанова е отразена единствено в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) с подробен репортаж. Сайтът на съюза изобилства с проруски статии и официални съобщения на посолството на Русия в България.

Впоследствие текстът обаче беше редактиран, като по-голямата част от цитираната от изданието реч на руската посланичка пред децата - съкратена.

Награди лично от Митрофанова

"Тези, които знаят историята добре, разбират настоящето и могат да погледнат и в бъдещето и да го предвидят. А това е много важно". Това казва Митрофанова пред децата, цитирана в публикацията на СБЖ със заглавие "Ученици с добър урок към възрастните как трябва да се гледа на българо-руските отношения днес".

Опитват се да наложат сред българите един голям мит - че императорът е искал чрез тази война да завладее проливите, че е имал користни цели"
Елеонора Митрофанова

"Днес в много страни върви една нова тенденция – борба с историята и нейното фалшифициране. Опитват се да наложат сред българите един голям мит - че императорът е искал чрез тази война да завладее проливите, че е имал користни цели", продължава тя.

По думите ѝ обаче руският народ е искал да освободи "поробените си братя", дал е много жертви и "е странно, че в сегашната ситуация има стремеж Русия да не бъде споменавана, а да се подчертава, че България е освободена от финландци, румънци, латиши и други".

И може би тази представена като историческа викторина, проведена по време на войната на Русия срещу Украйна и бойкота на Москва щеше да остане просто бързо забравена проява на лош вкус. Ако родители и граждани не изказаха шумно възмущението си от публикацията на 19-то училище във Фейсбук.

Те виждат проблем и в поведението на двамата учители по история в училището, и в поведението на библиотекарката, която поддържа страницата във Фейсбук и която открито агитира за БСП.

Всички родители, с които Свободна Европа разговаря, пожелаха да бъде запазена анонимността им заради опасения от негативни последствия за децата им.

Какво става в 19-то СУ “Елин Пелин”

Двамата учители по история - Ангелина Анастасова-Петрова и Денчо Данчев, обикалят паралелките по време на час. Сочат и извеждат в коридора най-добрите ученици по история и им казват, че директорката е казала, че ще ходят на "едно съревнование по история".

Това разказаха очевидци пред свободна Европа. Към онзи момент нито другите учители, нито децата, а още по-малко - родителите, знаят за какво става дума.

Директорката Клара Арабаджиева отрече да са влизали учителите в час и да са посочвали децата. "Това (участието им в състезанието) стана по желание на децата и със знанието на родителите", каза тя пред Свободна Европа.

Учителката по история Ангелина Анастасова-Петрова отказа да коментира пред Свободна Европа. Тя е подготвяла индивидуалните участници във викторината, а другият учител - Денчо Данчев - отбора на училището, спечелил третото място.

"Поздравления към всички участници поднесоха Н. Пр. Елеонора Митрофанова - посланик на Русия в България, г-жа Янка Такева - председател на СБУ, г-жа Станка Шопова - председател на фондация "Устойчиво развитие за България".

Това е написано в страницата на Фейсбук на 19-то училище в публикация, придружена от 15 снимки на децата в компанията на официалните гости.

Часове по-късно, след множество възмутени коментари, публикацията е изтрита (скрийншот може да се види тук). Страницата поддържа библиотекарката на 19-то СУ "Елин Пелин" Нина Ангелова.

"Изтрих публикацията по молба на зам.-директорката Десислава Петрова, за да не насаждаме напрежение в обществеността, след като толкова ги дразни това нещо", каза тя пред Свободна Европа.

Тя не вижда причина за възмущение от родителите. "Аз бях там - такова нещо (русофилска пропаганда - бел.ред.) въобще не е имало. Родителите са подписали декларация децата им да са там, те са от 10, 11 и 12 клас", добави Ангелова.

Като има някакъв конфликт, децата да не участват никъде ли?
Нина Ангелова

Споделянето на публикацията и породените от нея реакции тя определи като "грозно и недостойно".

"Как можело да водим деца на територията на страна агресор? Да се коментира по този начин състезание, което е обявено официално на страницата на РУО, одобрено от висшестоящи... Като има някакъв конфликт, децата да не участват никъде ли", каза библиотекарката.

На личната ѝ страница във Фейсбук обаче все още има снимка с децата от участието им във викторината. От профила на Ангелова в социалната мрежа се вижда, че тя открито подкрепя БСП, участва в организираните от партията инициативи (като протеста в защита на социалистическия паметник в София и ) и агитира за социалистите преди провелите се на 2 април избори.

Тя е организатор и на училищна екскурзия до паметника на връх Шипка на 3 март, където се веят и руски знамена. Политическата пропаганда е забранена със закон за работещите в системата на образованието.

"Личният ми профил няма нищо общо с профила на 19-то, с моите лични възгледи. Никога не съм си позволила политическа пропаганда в училище под каквато и да било форма", каза тя.

Библиотекарката добави, че откакто е в училището са се сменили четирима директори. "Колегите ме познават, мисля, че имам достатъчно авторитет за 26 години в това училище някой да ме обвинява, че си показвам пристрастията на работното място. Такова нещо не желая да коментирам", добави тя.

Ангелова каза, че от 2016 г. всяка година в училището се отбелязва националният празник 3 март с екскурзии "на исторически места".

По време на назрелия конфликт в края на март заради публикацията във Фейсбук директорката Клара Арабаджиева е извън страната. Тя обаче не може да нарече ситуацията скандална или проблемна.

"Няма такова нещо, аз съм уведомена за случилото се, имало е публикувана някаква снимка от награждаването на нашия отбор - да, имало е оплакване и възражение на един родител, който дори не е родител на участвало дете", каза тя пред Свободна Европа.

"Само за това съм информирана от зам.-директор Мая Желязкова, но някакви пререкания или скандали в училището не е имало", добави тя.

Арабаджиева "категорично" не вижда проблем в участието на децата във викторината "при положение, че за организацията стои името на РУО".

Родителите обаче остават недоволни. “Чудя се дали е от глупост или е целенасочено. И, да ви кажа, според мен това е по-скоро от една голяма глупост, от пълното опростачване и обезсмисляне на образователната система”, каза родител пред Свободна Европа.

Критичното мислене у тия учители къде е? Те живеят ли на тая Земя, на планетата"

"Учителите по история, вместо да подадат оставка, да ги (децата) заведат там… Критичното мислене у тия учители къде е? Те живеят ли на тая Земя, на планетата", добави родителят.

По думите му това са признаци на "абсолютната разруха и провал на системата".

"Имаме учители и директори, които нямат никакви компаси за това какво е добро, лошо, къде сме ние, какъв е светът, в който живеем. Ако това се случва в София, представяте ли си какво се случва на други места в страната", каза още родителят.

Пред Свободна Европа учителката по история Ангелина Анастасова-Петрова ​каза, че не може да говори "без позволението на директорката".

"Ние сме уведомили всички компетентни органи - РУО и националния инспекторат по образованието. Няма да давам обяснения защо децата са участвали в някакво състезание", каза тя.

Зам.-директорката Мая Желязкова отрече да е замествала Арабаджиева по това време. "Във въпросната седмица неин заместник беше Десислава Петрова. Аз също бях в училище, но там не е имало никакви емоции", каза тя.

"За мен това е изкуствено раздухана история. Не от родители, ученици, колеги", каза тя.

XS
SM
MD
LG