Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият в шпионаж за Русия Николай Малинов оглави русофилския интернационал


През 2019 Владимир Путин награди Николай Малинов с държавна награда в Москва.
През 2019 Владимир Путин награди Николай Малинов с държавна награда в Москва.

Обвиненият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов беше избран за председател на Международното движение на русофилите (МДР). Това се случи по време на учредителен конгрес на движението в Москва, на който присъстваха водещи руски политици.

Новината идва по време на кампанията за парламентарните избори на 2 април в България. Малинов е кандидат за депутат от коалиция „Неутрална България“, в която участва оглавяваното от него движение „Русофили“.

През 2019 г. Малинов, който е бивш депутат от БСП, беше обвинен в шпионаж в полза на две руски организации.

В началото на февруари Малинов, две негови фирми, както и движение „Русофили“ бяха добавени в санкционния списък по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ. Вашингтон обвини Малинов в това, че е подкупил български съдия.

Във вторник Малинов, който беше представен за инициатор на МДР, беше избран единодушно за председател на движението. Самият той каза, че започва изграждане на структури на организацията в отделните държави. Заедно с това той обяви и че движението ще опита да събере един милион подписа в подкрепа на отмяната на европейските санкции, наложени на Русия.

„Ще предложа и създаването на Институт за борба с русофобията. От чисто медийна гледна точка ми се струва добре за нас да възобновим идеята за връчването на звание „русофоб на годината“ и да я развием добре“, каза Малинов, цитиран от ТАСС. Той също така предложи да се помисли за възстановяване на конкурса „Интервизия“, който да е антипод на „джендър конкурса Евровизия“. Малинов каза, че за подобна инициатива ще са необходими сериозни ресурси.

Сергей Лавров по време на конгреса
Сергей Лавров по време на конгреса

На конгреса присъстваха ключови фигури в руската политика, които държаха слово. Сред тях бяха външният министър на Русия Сергей Лавров, говорителката на външното министерство Мария Захарова, зам.-председателя на Съвета на федерацията Константин Косачьов, депутатът Леонид Слуцки и други. Бяха изчетени и поздравителни телеграми от президента Владимир Путин и руския патриарх Кирил. Сред известните лица на събитието бяха още Александър Дугин и Константин Малофеев.

Всички без Владимир Путин присъстват в санкционния списък на Запада.

На място беше и актьорът Стивън Сегал, който от години е известен с позициите си в полза на Русия.

Стивън Сегал по време на конгреса
Стивън Сегал по време на конгреса

Участниците в събитието се обединиха зад тезите, че движението представлява „фронт за борба с фашизма“, борба срещу „упадъчния Запад“, който напада Русия и „джендърския свят“, който пък е срещу човечеството. Според организаторите на място са присъствали хора от 42 страни.

В България подобни послания отправят още партии и коалиции като БСП, "Възраждане", "Левицата", "Атака" на Волен Сидеров и други.

През ноември 2019 г. Малинов получи държавна награда от Владимир Путин. Тогава той, въпреки обвинението си в шпионаж, замина за Москва след разрешение на съдия Андон Миталов. Самият Миталов получи забрана за влизане в САЩ заради корупция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG