Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Москва отхвърли жалбата на заподозряната за атентата, при който загина военен блогър


Дария Трепова на изслушването за задържане под стража в съда в Москва на 4 април.
Дария Трепова на изслушването за задържане под стража в съда в Москва на 4 април.

Московският градски съд отхвърли жалбата на Дария Трепова срещу предварителното ѝ задържане за предполагаемата ѝ роля в убийството на известен руски военен блогър в кафене в Санкт Петербург по-рано този месец.

Изслушването на 24 април се проведе при закрити врата, тъй като според съда материалите по делото съдържат класифицирани данни. Екипът на защитата на Трепова поиска клиентката им да бъде пусната под домашен арест.

26-годишната Трепова беше арестувана и задържана за най-малко два месеца по обвинение в извършване на "терористичен акт с организирана група, причинил умишлена смърт", малко след като при взрив в Санкт Петербург на 2 април загина Владлен Татарски, псевдоним на известния блогър Максим Фомин. Десетки други бяха ранени при нападението.

Татарски беше известен с подкрепата си за нахлуването на Русия в Украйна и за подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на украинския регион Донбас.

Разследващите твърдят, че Трепова е следвала инструкциите на хора, представляващи Украйна. След ареста ѝ руското вътрешно министерство публикува видеозапис, в който Трепова, която може да е говорила под натиск, казва на разпитващия, че е "донесла там статуетката, която се е взривила". На въпроса кой ѝ е дал бюста тя отговаря, че ще каже "по-късно".

Смъртта на Татарски е второто убийство на виден защитник на войната на Русия срещу Украйна. През август националистическият телевизионен коментатор Дария Дугина беше убита при взрив на кола бомба край Москва.

Руските власти обвиниха украинското военно разузнаване за смъртта на Дугина, чийто баща е известният идеолог и привърженик на руската война Александър Дугин. Киев отрича да е замесен в смъртта на Дугина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG