Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е нашият момент". Джо Байдън ще се бори за втори президентски мандат


Джо Байдън
Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат. Това съобщи той в профила си в Туитър във вторник.

80-годишният Байдън стана най-възрастният държавен глава на САЩ, след като победи предшественика си Доналд Тръмп на предишните избори през 2020 г. Тръмп също вече обяви, че ще се кандидатира за вота през 2024 г.

"Кандидатирам се за преизбиране", каза във вторник действащият президент в Туитър, добавяйки: "За всяко поколение идва момент, в който трябва да защити демокрацията. Да отстоява основните си свободи. Вярвам, че това е нашият момент."

Публикацията включваше триминутен видеоклип с кадри от нахлуването в Капитолия на привърженици на Тръмп на 6 януари 2021 г.

"Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че водим борба за душата на Америка, и все още я водим", каза още Байдън, който ще бъде на 86 години в края на втория си мандат, ако бъде преизбран на поста.

Президентът разкритикува републиканците и декларира, че ще се бори срещу опитите за ограничаване на женското здравеопазване, съкращаване на социалното осигуряване и забрана на книги.

"Байдън е толкова откъснат от реалността, че си мисли, че заслужава още четири години на поста, когато единственото, което прави, е да създава кризи", реагира на изявлението му Рона Макданиъл от Републиканската партия, цитирана от Франс прес.

Предстоящите избори в САЩ ще се проведат на фона на разследването срещу Тръмп, който стана първият настоящ или бивш американски президент с повдигнати криминални обвинения.

В началото на април той получи общо 34 обвинения, свързани с организирането на плащания на две жени преди изборите през 2016 г., за да бъде избегнато огласяването на техни сексуални отношения с него. Тръмп е заподозрян в прикриването на следите към тези плащания чрез фалшиви бизнес отчети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG