Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски удар по музей в Купянск взе жертви. Никой не постига напредък край Бахмут


Част от разрушенията в Купянск след въздушните удари във вторник.
Част от разрушенията в Купянск след въздушните удари във вторник.

Руски ракетен удар по музей в източния украински град Купянск взе най-малко две жертви и рани десетина във вторник, съобщи Киев. Украинският президент Володимир Зеленски определи атаката като “варварска” и се закани страната му да отговори.

Междувременно украинската армия съобщи във всекидневния си доклад за бойните действия, че ожесточените битки край Бахмут продължават, но нито една от двете воюващи страни не е успяла да постигне критичен напредък във вторник.

“Терористичната страна прави всичко, за да ни унищожи напълно. Нашата история, нашата култура, нашия народ. Убивайки украинци с абсолютно варварски методи”, написа Зеленски в Телеграм, добавяйки: “Ние трябва и ще отговорим!”

По информация на началника на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов при удара в центъра на Купянск руските сили са използвали и ракети тип С-300, една от които е поразила местния музей.

По отношение на фронтовата линия в източния регион Донбас Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че продължават “ожесточените битки за град Бахмут” като основният натискт на Москва остава съсредоточен върху фронтовата линия Бахмут-Авдиивка-Мариинка.

Според информацията в доклада на щаба във вторник руските сили са нанесли 62 въздушни и 6 ракетни удара срещу военни позиции и граждански обекти там, а украинските военни са отблъснали 43 атаки.

“Можем да загубим позиции в битка днес и да си ги върнем на следващия ден, затова военните предпочитат да говорят за резултата след приключване на операцията”, коментира украинският зам.-министър на отбраната Хана Маляр.

В същото време говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза пред Гласа на Америка, че руските военни могат да засилят атаките си, след като времето започне да се затопля. Той добави, че не е ясно “точно къде и как ще го направят, но искаме да сме сигурни, че украинците са в състояние да се защитят по-добре”.

"Не знаеш какво те чака". Какво правят украинските сапьори на фронта
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG