Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вербовчици в джамии. Как мигранти от Централна Азия се примамват да воюват в Украйна срещу пари


Мъж в Русия получава листовка, която призовава хората да се присъединят към армията
Мъж в Русия получава листовка, която призовава хората да се присъединят към армията

Руски вербовчици се опитват да привлекат трудови мигранти от Таджикистан и Узбекистан да се бият срещу Украйна. Обещават им огромна заплата, паспорт и трудова виза в Русия. Задържани в центрове за депортиране са заплашени да не бъдат допускани в Русия за период от 5 г., ако не се запишат в армията.

Таджикският мигрант Фозилжон Умаров наскоро подава молба за подновяване на изтичащото си руско разрешително за пребиваване в Нижегородска област, където работи като зидар.

Когато Умаров внася документите си в миграционния отдел, служителка го попитала дали не смята да се присъедини към руската армия.

"Тя каза, че ако стана войник на трудов договор, вече няма да се нуждая от разрешение за пребиваване или за работа и ще мога да получа руски паспорт след шест месеца военна служба. Освен това щях да печеля около 3000 долара на месец", казва Умаров.

Той добавя, че служителката, която е разговаряла с него в миграционния център, е била етнически таджик и е говорила с него на родния им език. Умаров не знае дали руските власти са наели таджикски служител специално, за да разговаря с хората като него, и узбекски чиновници - за узбеките мигранти.

4000 долара срещу военна служба на договор

Много трудови мигранти от Централна Азия казват, че руски вербовчици все по-често се обръщат към тях в джамии, в общежития и в миграционните служби, за да се опитат да ги привлекат да се присъединят към армията. Това е един от начините, с които Москва пробва да замени изчерпаните си сили в Украйна.

Русия не е обявила официално нова военна мобилизация, след като "частичното" привличане на около 300 000 резервисти през септември накара десетки хиляди руски мъже внезапно да напуснат страната.

Според източници от руското регионално правителство обаче армията планира да набере 400 000 нови войници, които да се сражават в Украйна.

Руските власти разшириха кампанията си - както за привличане на руски граждани, така и на чуждестранни работници - с обещание за пари и други облаги. Вербовчици по улиците на руските градове раздават брошури на мъже, в които се казва, че тези, които се запишат за служба на военен договор, ще получат първоначално еднократно плащане в размер на 2390 долара, последвано от заплати до 4160 долара месечно.

Снимки и видеоклипове, изпратени на RFE/RL, показват подобни брошури, окачени по стените, вратите и стълбищата в общежитията на работниците мигранти.

Едно видео, получено от таджикската служба на RFE/RL, показва представител на руската служба за набиране на военнослужещи, който изнася реч в популярна джамия в град Челябинск.

Видео показва как руски военен вербовчик говори с мигранти в джамия в Челябинск, април 2023 г.
Видео показва как руски военен вербовчик говори с мигранти в джамия в Челябинск, април 2023 г.

"Не е нужно да чакате 5 години, за да станете руски граждани - вместо това можете да подпишете договор за военна служба за 6 месеца или до 1 година в замяна на ускорено получаване на гражданство за вас и вашите семейства", казва униформеният мъж на хората в джамията.

На друго видео се вижда как мъж в руско военно облекло рекламира договор за военна служба пред група мъже, някои от които се чуват да говорят на узбекски. Записът показва мигранти от Централна Азия, които се редят на опашка за разрешение за работа в западния град Пенза.

Вербовчиците казват, че желаещите да станат военни дори не трябва да преминават задължителния медицински преглед, казва Джурабек Амонов, защитник на правата на мигрантите в Русия.

"Те трябва само да подпишат документ, че са здрави", казва Амонов пред RFE/RL на 10 април.

"Винаги казвам на мигрантите, че 99 % от тези, които са отишли на война с надеждата да получат руски паспорти, са били убити в Украйна. За тях също е незаконно да отидат в Украйна", каза той.

"Това не е моята война". На фронта под натиск

Русия приема милиони мигранти от Централна Азия и други бивши съветски републики, където безработицата е основен проблем през последните три десетилетия.

Повечето мигранти стоят настрана от широко осъжданата война, която приемащата ги страна води срещу Украйна. Смята се обаче, че стотици или хиляди са приели работа в окупираните от Русия територии на Украйна - предимно в руски строителни компании.

От началото на войната през февруари 2022 г. десетки семейства в Централна Азия са получили телата на свои роднини, убити в Украйна. Някои от тях са били натурализирани руски граждани, други - чуждестранни подизпълнители, а има и задържани, които са вербувани за армията под натиск.

Въпреки спадащата стойност на руската рубла, свития пазар на труда и други последици от войната, Русия остава ключова дестинация за работниците от Централна Азия.

По-рано този месец един таджикски мигрант се свърза с RFE/RL от център за задържане на депортирани лица в далекоизточния руски град Владивосток, като каза, че офицер за набиране на военнослужещи е дошъл в обекта, за да се срещне със задържаните.

"Офицерът ни каза: "Ще бъдете депортирани и няма да можете да се върнете в Русия поне 5 години, но ако се съгласите да се присъедините към руската армия, досието ви ще бъде изчистено, ще получите добра заплата и ще станете руски граждани само след шест месеца", разказва таджикът при условие за анонимност.

Макар да казва, че не е бил убеден, някои други "сериозно обмисляли да приемат предложението, защото да се върнеш в Таджикистан без пари, без работа и без бъдеще е почти толкова лошо".

В Нижни Новгород работникът мигрант Умаров решава да отхвърли предложението за руски паспорт и 3000 долара месечно, за да се бие в Украйна, въпреки че в разгара на летния работен сезон печели само половината от тази сума.

"Няма да отида в Украйна на всяка цена. Това не е моята война", казва Умаров.

XS
SM
MD
LG