Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чужденци в собствената си земя". Русия забранява да си украинец в окупираните територии


Руската пропаганда в Херсон, който беше под окупация от 3 март до 11 ноември 2022 г., след което руската армия се оттегли заради контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна
Руската пропаганда в Херсон, който беше под окупация от 3 март до 11 ноември 2022 г., след което руската армия се оттегли заради контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна

С нов закон руските власти ще изискват от жителите на окупираните територии в Украйна да се откажат да бъдат граждани на страната си. Полицията ще проверява дали тайно използват украинските си паспорти. Възможно е дори да бъдат депортирани или призовани да се бият на страната на Русия.

През март 2023 г. Русия прие закон, според който украинските граждани, които получат руски паспорт, автоматично престават да се считат за украинци. Нововъведението предстои да влезе в сила и ще важи и за окупираните от руската армия територии на Украйна.

В същото време украинското законодателство предвижда процедура за отказ от гражданство - с молба, която президентът на страната подписва. Руските власти игнорират тази процедура със своя закон. Той предвижда, че решенията за отказ от украинско гражданство се вземат в Русия. За целта трябва да се подаде молба до руското Министерство на вътрешните работи.

Руският закон предвижда възможността за притежаване на второ гражданство и по този начин новият законодателен акт, който ще влезе в сила на 17 юни тази година, нарушава дори руските закони.

В документа се посочва, че жителите на окупираните украински територии, когато станат руски граждани, трябва "да се въздържат от упражняване на правата и изпълнение на задълженията на граждани на Украйна".

Например, те нямат право да получават паспорти и други документи. За да се увери, че украинците не използват законното си гражданство тайно от окупационните власти, руската полиция ще извършва проверки. И ще издава "мотивирано заключение за неизпълнение на... задължението" да не се използват украински документи за самоличност. Това се предлага в проект на президентски указ, станал известен на 12 април. За да влезе в сила, трябва да бъде подписан от Владимир Путин.

Според юристи това противоречи на международното право. Освен това е в нарушение и на руското законодателство, което позволява притежание на второ гражданство. Очакванията са да се засилят репресиите срещу украинците в окупираните територии.

Руската военна пропаганда в окупирания Мелитопол
Руската военна пропаганда в окупирания Мелитопол

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че окупационната администрация вече е засилила принудителното издаване на руски паспорти на украинското население.

"Окупаторите активно извършват претърсвания от къща на къща на местните жители, за да проверят дали имат руски паспорти. Гражданите на Украйна, които не са получили руски паспорт, са информирани, че в случай на неполучаване на документи до 1 юни, ще бъдат депортирани и ще бъде конфискувано цялото им лично имущество", се казва в съобщението.

Двоен живот

Заради принудителното издаване на руски паспорти на украинците, те могат да станат жертви на военни престъпления - като бъдат въвлечени в незаконна военна повинност и участие във военни действия.

От 2018 г. руснаците са задължени да информират държавата, че имат гражданство на друга държава. Жителите на анексирания от Русия Крим и окупираната част на Донбас, които придобиват руско гражданство, бяха пощадени от това изискване: по подразбиране беше ясно, че тези хора са били (и все още са) граждани на друга държава - собствената си - Украйна.

Преди избухването на пълномащабна война властите на страната агресор си затваряха очите, докато украинците продължаваха да упражняват гражданските си права. Официален Киев не признаваше документите, издадени в окупираните територии (законът за това беше приет от Върховната рада още през април 2014 г.), така че се оказа, че от едната страна на линията на съприкосновение властите продължават да смятат даден човек за украинец, докато от другата вече се смята за руснак.

По тази причина жителите на Крим и Донбас на практика живееха двойнствен живот. Някои от тях успяваха да получават две пенсии, а други се сдобиваха с два задгранични паспорта и използваха този, който e по-удобен в конкретния случай. Мнозина се сдобиха с двоен набор от основни документи - свидетелство за раждане, за брак или за развод, както и шофьорска книжка.

Сега изглежда, че това ще бъде трудно да се приложи на практика. Новите разпоредби имат за цел да сведат до минимум контактите между жителите на окупираните и неокупираните части на Украйна.

Често хората в контролираните от Русия територии нямат голям избор. От 2014 г. насам окупационните администрации принуждават украинците да се сдобият с паспорти с двуглав орел, като правят всичко възможно да затруднят живота на тези, които не са го направили.

Правата им са ограничени, което на практика ги превръща в чужденци в собствената им земя. Без руски документи хората не могат да получават социални помощи, да кандидатстват за медицински грижи, да си намерят работа, да запишат дете в училище или детска градина, да наследяват, да откриват банкови сметки или да извършват покупки и продажби.

Законът е извън закона

Според нормите на международното право едностранният отказ от украинско гражданство е невъзможен. Дори ако дадено лице е подало молба до руското МВР, Украйна продължава да го възприема като свой гражданин. Украинските правни експерти считат новите инициативи на окупационните власти за незаконни.

По-специално, тези норми нарушават член 45 от Хагския правилник за законите и обичаите на сухопътната война, който забранява да се принуждават жителите на окупираната територия да се закълнат във вярност на окупиращата държава.

Налагането на руско гражданство нарушава основни човешки права

"Налагането на руско гражданство нарушава основни човешки права като правото на зачитане на личния живот, правото на свободно придвижване и свободата на избор на местоживеене", казва Анастасия Калинина - адвокат на неправителствената организация КримSOS, пред Радио Свобода.

Според нея заради принудителната паспортизация гражданите на Украйна могат да станат и жертви на военни престъпления - незаконно призоваване в окупационната армия и участие във военни действия срещу собствената им държава.

"Детайлите на указа все още не са определени, но е възможно нарушенията да са свързани и с получаване на социални помощи, покупка и продажба на имоти, регистриране на настойничество и други действия", казва Виктор Богословски, ръководител на компанията "Мигрантски свят" и руски адвокат.

Военна пропаганда и в Донецк
Военна пропаганда и в Донецк

Разширяване на мобилизационната база

Новият закон приема и затягане на контрола върху проукраинските настроения сред жителите на окупираните територии, твърдят юристите. Руската полиция ще има право да проверява всеки, за когото руската администрация подозира, че е останал лоялен към Украйна.

"Тези, които продължават активно да демонстрират своята гражданска позиция, могат да бъдат преследвани. В окупирания Крим за украински песни, символи или други прояви на неподчинение хората са глобявани и затваряни за няколко дни. Те са преследвани за "дискредитиране на руската армия", казва още още Калинина.

По данни на организацията окупационните съдилища на полуострова са разглеждали такива дела най-малко 284 пъти.

Освен да идентифицира и неутрализира онези, които се противопоставят на окупацията, новият закон има за цел да разшири и мобилизационната база.

По този начин жителите на окупираните територии стават заложници на наборна военна служба в Русия

"След получаването на руски паспорт лицето се счита за подлежащо на военна служба. Това означава, че Русия може да го призове на военна служба и впоследствие да го включи в бойни операции срещу Украйна. По този начин жителите на окупираните територии стават заложници на наборна военна служба в Русия", добява Калинина.

И накрая, новият закон позволява принудителна паспортизация на депортирани и принудително разселени украински граждани, включително сираци и деца, останали без родителска грижа.

Сега упълномощени представители на образователната, медицинската, социалната институция, в която се отглеждат такива деца, могат да подадат заявление от тяхно име за нежеланието им да бъдат украински граждани до упълномощените органи на Русия.

Съгласно руското законодателство такава молба потвърждава лишаването от украинско гражданство. На такова лице се забранява да притежава и използва украински паспорт, по-специално да има правата и задълженията на украински гражданин, отбелязват от КримSOS.

Според социолога Кирил Хмарски Русия отдавна се занимава с принудително раздаване на руски паспорти на украинци, като ги премества от окупираните територии в своите гранични райони. Там до неотдавна им е било издавано руско гражданство и сертификати за закупуване на жилища.

"Само че тогава все още имаше пари за "купуване" на електорат, а сега няма достатъчно пари дори за въоръжаване на армията", отбелязва експертът. - "Ето защо са решили да ускорят процеса на "превръщане" на украинците в руснаци с помощта на новия закон".

Портрети на Денис Пушилин - ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, и президента Владимир Путин, в окупираната Дмитровка в Донецка област
Портрети на Денис Пушилин - ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, и президента Владимир Путин, в окупираната Дмитровка в Донецка област

Наказание за руски паспорти

Миналото лято кабинетът на министрите на Украйна обсъди възможността за въвеждане на наказателна отговорност за жителите на окупираните региони за получаване на руски документи.

Правозащитниците обаче се противопоставят на подобен подход. Украинският културолог Евгений Сависко е убеден, че властите трябва да проявят снизходителност и разбиране към онези жители на окупираните територии, които са били принудени да приемат гражданството на страната агресор.

"Искането за смяна на украинското гражданство с руско е незаконно. Но кой в Руската федерация спазва законите? Въпросът, разбира се, е риторичен. И тук възниква практическият въпрос: как може да оцелее един спазващ законите, патриотично настроен гражданин на Украйна?", казва той.

По думите му на теория е възможно да се отхвърлят исканията на руснаците, но не всеки ще може да устои под натиска на временните власти, за да спаси и изхрани семейството си и просто да оцелее.

Резултатът от подобен подвиг ще бъде гарантиран разпит и евентуално осакатяване и смърт

"Резултатът от подобен подвиг ще бъде гарантиран разпит и евентуално осакатяване или смърт. Това, което изглежда лесно на свободната територия на Украйна, е трудно в окупацията", добавя Сависко.

Затова според него трябва да се подходи индивидуално към всеки човек, който е бил под окупация. Да се прави разлика между тези, които са получили руски паспорт насилствено, и служителите, които са го направили по кариерни причини.

Длъжностните лица, служителите на правоохранителните органи, съдиите и другите граждани на Украйна, които доброволно кандидатстват за руско гражданство - например за да работят в окупационната администрация - ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с Наказателния кодекс на Украйна, уточнява укранската адвокатка Анна Даниел.

XS
SM
MD
LG