Връзки за достъпност

Извънредни новини

На годишнината от Чернобил Украйна призова светът да не се поддава на руския ядрен шантаж 


Служители в нефункциониращата АЕЦ Чернобил полагат цветя пред паметник на загиналите при аварията преди 37 години.
Служители в нефункциониращата АЕЦ Чернобил полагат цветя пред паметник на загиналите при аварията преди 37 години.

На 26 април Украйна отбелязва 37-годишнината от аварията в атомната електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил. По този повод Киев отправи призив към света да не се поддава на руския ядрен шантаж.

След началото на руската непредизвикана инвазия в страната през февруари миналата година, Москва окупира украински АЕЦ, което предизвика опасения за тяхната сигурност.

Украински официални представители обвиняват Москва, че използва ситуацията, за да се опитва да принуди Киев и неговите съюзници да изпълнят руските искания. Русия отрича това.

"Преди тридесет и седем години аварията в Чернобилската АЕЦ остави огромен белег върху целия свят", се казва в изявление на украинския президент Володимир Зеленски, публикувано в Телеграм в сряда.

Зеленски добавя, че Украйна и светът са платили висока цена за аварията през 1986 г. затова трябва да направят "всичко възможно, за да не дадем възможност на терористичната държава да използва атомните електроцентрали, за да изнудва Украйна и целия свят".

Руските сили контролират Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Още първите дни от инвазията те превзеха и нефункциониращата централа в Чернобил, но впоследствие се изтеглиха оттам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG