Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски и Си се разбраха Китай да изпрати свой представител в Украйна 


Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин около час в сряда.
Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин около час в сряда.

Президентите на Украйна и Китай Володимир Зеленски и Си Дзинпин се разбраха за изпращането на специален китайски представител, който да положи усилия за прекратяването на боевете с руските сили, окупирали източни украински територии. Това става ясно от съобщение на Зеленски в Туитър след едночасов телефонен разговор със Си.

"Имах дълъг съдържателен телефонен разговор с президента Си Дзинпин. Вярвам, че това, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък за развитието на нашите двустранни отношения", пише Зеленски.

Той неколкократно призоваваше китайския си колега за среща, включително и след посещението на Си в Москва през март.

Китайският лидер коментира в сряда, че страната му винаги застава на страната на мира, насърчавайки преговорите между двете воюващи страни, предаде агенция Синхуа. Двамата президенти не бяха водили разговори от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

“Украинските власти и техните западни поддръжници вече показаха своята способност да подкопават мирните инициативи”, реагира в сряда руското външно министерство.

В изявлението се казва още, че Москва отчита готовността на Китай да положи усилия за установяване на преговорен процес между Русия и Украйна, но упреква Киев, че отхвърля всякаква смислена инициатива, целяща постигане на политическо и дипломатическо решение на конфликта.

Според руското външно министерство Украйна е представила ултиматуми, съчетани с нереалистични изисквания. Киев настоява за изтегляне на руските сили от всички украински територии, включително и от Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

Малко след телефонния разговор между Зеленски и Си стана ясно, че президентът на Украйна е назначил Павло Рябикин за посланик в Пекин. Рябикин е бил министър по стратегическите промишлени отрасли на Украйна.

Какво (не) си казаха Си Дзинпин и Владимир Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG