Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път от 40 г. САЩ и Южна Корея подписаха ключово споразумение за ядрените оръжия


Президентът Джо Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън поздравяват южнокорейския държавен глава Юн Сук Йол и съпругата му Ким Кеон Хи, докато пристигат за държавна вечеря в Белия дом на 26 април 2023 г.
Президентът Джо Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън поздравяват южнокорейския държавен глава Юн Сук Йол и съпругата му Ким Кеон Хи, докато пристигат за държавна вечеря в Белия дом на 26 април 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън и южнокорейският му колега Юн Сук-йол сключиха споразумение за противодействие срещу ядрената заплаха от страна на Северна Корея.

То е ключово, тъй като включва планове за периодично разполагане на американски ядрени подводници на док в Южна Корея за първи път от повече от 40 години.

Освен това Вашингтон се да включва Сеул в операциите си по ядрено планиране. В замяна на това Южна Корея няма да разработва собствени ядрени оръжия.

Декларацията ще засили сътрудничеството на съюзниците за възпиране на севернокорейско нападение, каза Байдън.

Юн Сук-йол, който беше на държавно посещение в Белия дом, допълни, че тя бележи "безпрецедентен" ангажимент на САЩ да засилят отбраната, да възпират нападения и да защитават съюзниците на САЩ чрез използване на ядрени оръжия.

Според високопоставен служител на администрацията новото споразумение е резултат от преговори, които са се водили в продължение на няколко месеца.

И в двете страни нараства загрижеността за ядрената заплаха, която представлява Северна Корея. Пхенян разработва тактически ядрени оръжия, които могат да бъдат насочени срещу Южна Корея, и усъвършенства оръжията си с далечен обсег, които могат да достигнат континенталната част на САЩ, отбелязва Би Би Си.

САЩ вече имат договорно задължение да защитават Южна Корея и преди това са обещавали да използват ядрени оръжия при необходимост. Но някои в Южна Корея започнаха да се съмняват в този ангажимент и призовават страната да продължи да осъществява собствена ядрена програма.

На пресконференция с южнокорейския си колега в Розовата градина на Белия дом сега американският президент отправи остро предупреждение към Пхенян.

"Ядрена атака от страна на Северна Корея срещу САЩ или техните съюзници и партньори е неприемлива и ще доведе до края на всеки режим, който предприеме такова действие", каза Байдън.

"Устойчивият мир на Корейския полуостров не е даденост", каза президентът на Южна Корея и отбеляза, че постигането на мир с Пхенян изисква демонстрация на сила, а не на "добра воля".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG