Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея изстреля междуконтинентална ракета с достатъчен обсег да достигне САЩ


Телевизионна емисия, която показва изстрелване на ракета, върви на екран в гара в столицата на Южна Корея Сеул. Снимката е от 17 ноември

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета с достатъчен обсег да достигне територията на САЩ, съобщи японският министър на отбраната Ясукадзу Хамада. Ракетата е паднала в морето край Япония, западно от остров Хокайдо.

САЩ осъдиха изстрелването на ракетата, а властите в Южна Корея свикаха спешно заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на ответни действия.

По данни на армията на Южна Корея междуконтиненталната балистична ракета е изстреляна в 10:15 часа местно време (3:15 часа българско време) в петък от район близо до столицата на Северна Корея Пхенян. Тя е прелетяла 1000 км, като е достигнала височина от 6100 км и скорост 22 пъти тази на звука.

Южна Корея определи изстрелването на ракетата за “сериозно предизвикателство, което вреди на мира и сигурността на Корейския полуостров”.

Японският военен министър на отбраната Ясукадзу Хамада каза, че с оглед на траекторията изчисленията показват, че ракетата може да има обсег от 15 000 км, като това зависи от теглото на бойната глава, което означава, че може да достигне континенталната част на САЩ.

Северна Корея проведе изпитанието на междуконтинентална балистична ракета след като режимът в страната предупреди за “ожесточен” отговор на всяко засилено военно присъствие на САЩ. Това стана след като в неделя президентът на Южна Корея Юн Сук Йол, президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Япония Фумио Кишида се срещнаха в Камбоджа.

През последните два месеца Северна Корея изстреля повече от 50 ракети, по-голяма част от които бяха с малък обсег. Изстрелването на ракети с голям обсег представлява по-голяма заплаха, защото те могат да достигнат по-далечна точка.

Военната активност на Северна Корея през последните години доведе до налагането на допълнителни международни санкции. Въпреки това Пхенян продължи изпитанията си. През октомври севернокорейската армия изстреля балистична ракета, която премина над територия на Япония за пръв път от пет години. Между 2006 и 2017 г. страната проведе шест теста на ядрени оръжия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG