Връзки за достъпност

Извънредни новини

Необичайно бягство на човек от Южна в изолираната Северна Корея


Границата между двете държави е строго охранявана
Границата между двете държави е строго охранявана

Южнокореец е пресякъл строго охраняваната границата със Северна Корея, но граничарите не са успели да хванат дезертьора, съобщава Ройтерс.

Бягството е необичайно като се има предвид, че то е по посока на една от най-бедните и авторитарни страни в Азия.

Южнокорейските военни са изпратили войници да прихванат беглеца, но те не са успели да го заловят.

Южна Корея е уведомила КНДР за проникването по военна комуникационна линия. Засега няма информация каква е съдбата на лицето, както и дали човекът е жив.

От средата на 2021 г. Северна и Южна Корея отново комуникират по официални канали след близо година прекъсване.

Контактите между двете страни бяха прекратени през юни 2020 г. от КНДР. Това дойде в отговор на кампания по изпращането на листовки от Южна Корея до активисти и бежанци отвъд границата. Тогава Пхенян обвини Сеул в бездействие около предотвратяването на инициативата, която беше дело на правозащитни организации.

Северна Корея продължава да се намира под тежка международна изолация заради ядрената си програма и е изправена пред заплахата от нови санкции от страна на ООН.

Северна Корея е последната в света затворена комунистическа страна с еднопартийна система и с държавна планова икономика.

Добре дошли в Самджийон - новият град в Северна Корея
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG