Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна и Южна Корея подновиха комуникацията помежду си


Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин сe обявиха за поднояваването на официалната комуникация между двете страни
Лидерът на КНДР Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин сe обявиха за поднояваването на официалната комуникация между двете страни

Северна и Южна Корея отново комуникират по официални канали след близо година прекъсване. Новината беше съобщена от представители на двете правителства, предаде ДПА.

Контактите между двете страни бяха прекратени през юни 2020 г. от КНДР. Това дойде в отговор на кампания по изпращането на листовки от Южна Корея до активисти и бежанци отвъд границата. Тогава Пхенян обвини Сеул в бездействие около предотвратяването на инициативата, която беше дело на правозащитни организации.

Решението идва в деня, в който се навършват 68 години от прекратяването на огъня, с който идва краят на Корейската война. Събитието е плод на продължила от април размяна на писма между президента на юга Мун Дже-Ин и лидера на севера – Ким Чен Ун.

Напрежението в последната година беше съпътствано от няколко военни учения на КНДР, както и от взривяването на контактен център в близост до границата.

В съобщенията в двете страни се казва, че е постигнато съгласие за “борба за възстановяването на взаимното доверие и съгласие за помирение“.

Северна Корея продължава да се намира под тежка международна изолация заради ядрената си програма и е изправена пред заплахата от нови санкции от страна на ООН. Преди месец от Пхенян обявиха, че не виждат голяма перспектива пред подновяване на замразените от повече от година преговори със САЩ за прекратяването на ядрената програма.

В началото на годината Ким Чен Ун обяви, че икономическата програма на управляващите за настоящия петгодишен период е провал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG