Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да се поддадем на натиск". ПП-ДБ отхвърли искането на ГЕРБ да съобщи проектокабинета си


Андрей Гюров, Асен Василев и Кирил Петков по време на лидерската среща с ГЕРБ, проведена в парламента
Андрей Гюров, Асен Василев и Кирил Петков по време на лидерската среща с ГЕРБ, проведена в парламента

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)няма да изпълни искането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да види нейния проектокабинет, за да реши дали да го подкрепи.

Той каза това на първата лидерска среща между двете първи политически сили в 49-ото Народно събрание, която се проведе във вторник. Бившият премиер намекна часове след нея, че ако от ПП-ДБ не кажат имена на министри, може с първия мандат, който се полага на ГЕРБ-СДС като победители на изборите, да предложи кабинет на малцинството.

"Няма да се поддадем на натиск и ултиматуми. За ПП-ДБ е много важно пред бъдещото правителство да бъдат поставени ясни цели и отговорности, които ще са в интерес на държавата. Едва тогава може да се говори за състав на кабинет", отговори в четвъртък Андрей Гюров от ПП пред Нова телевизия.

Той добави, че управленската програма на коалицията ще бъде обсъдена с всички парламентарно представени партии, за да се търси широка подкрепа.

Николай Денков от ПП-ДБ, който е част от преговорния екип, вече каза, че коалицията не обмисля персонален състав на проектокабинет, а управленска програма, която да обсъди първо с ГЕРБ-СДС. Тя е с хоризонт 18 месеца. Засега двете политически сили са постигнали съгласие само по управленските приоритети.

Гюров обаче отбеляза, че коалицията му няма да следва линията на ГЕРБ по въпроса със списъка с имената на министри и премиер.

"По никакъв начин няма да играем с играта на ГЕРБ със сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила да направи някакви ходове, които не отговарят на нашите принципи и обещанията към избирателите ни", добави той.

Гюров отбеляза, че в момента президентът трябва да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС и отговорността е тяхна да предприемат стъпките, които смятат за правилни. Ако не успеят да съставят кабинет, тогава ПП-ДБ ще предложат такъв.

"Всички казват, че работещият вариант ще е с втория мандат. Ще очакваме подкрепа за кабинет с втория мандат", каза още Гюров.

Той потвърди позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и няма да участват в техен кабинет.

"Самото сядане с ГЕРБ на една маса за преговори - в момент, в който не са дали сигнали и индикации, че са готови да променят начина, по който виждат усвояването на властта - носи негативи за нас", добави той.

Според него много български граждани "са искрено притеснени от връщането на ГЕРБ и СДС във властта".

Междувременно Бойко Борисов коментира в парламента пред журналисти: "Опитах се да се абстрахирам от сутрешните коментатори. Не сме поставяли ултиматуми".

Той добави, че с този подход да обясняват, че няма да подкрепят ГЕРБ, ПП-ДБ няма да получат подкрепа за плаващо мнозинство.

"Гюров не е прав - парламент може да има и без тях", добави лидерът на ГЕРБ.

По думите му днешният ден трябва да се използва, за да се обсъди програмата за управление.

"Ще наложим нашата управленска програма върху тяхната, да видим коя по-добра. Нашата е по-добра и по-разписана с всички сектори, но нека да им дадем шанс", каза още Борисов.

Той увери, че ГЕРБ са "искрени, коректни и точни", но ако "нямат сериозен план за такъв кабинет, това е опит за изнудване.

По думите му няма да има нужда от квоти при общо управление между двете коалиции, а да се комбинират и политически, и експертни лица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG