Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов иска да види проектокабинета на ПП-ДБ, за да реши дали да го подкрепи


Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Десислава Атанасова от партията на лидерска среща с коалицията ПП-ДБ, 25 април 20223 г.
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Десислава Атанасова от партията на лидерска среща с коалицията ПП-ДБ, 25 април 20223 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска да види проектокабинета на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), за да реши дали да го подкрепи. Той каза това на първата лидерска среща между двете първи политически сили в 49-ото Народно събрание във вторник.

ПП-ДБ от своя страна предложи двете коалиции да разработят обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство.

На срещата във вторник в парламента ГЕРБ отново призова двете коалиции да съставят правителство заедно. ПП-ДБ повториха позицията си, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

Преди седмица формациите договориха обща законодателна рамка. Целта на срещата във вторник е търсене на консенсус по основни теми в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на ГЕРБ.

След последните парламентарни избори на 2 април тя влезе в парламента с най-много депутати - 69. ПП-ДБ е втора политическа сила с 64 депутати. Останалите партии са “Възраждане” с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и “Има такъв народ” - с 11 народни представители.

На срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска ПП-ДБ да каже какво смята да направи с втория мандат и да представи проектокабинет за него, за да може ГЕРБ да реши дали да го подкрепи. Борисов попита и дали коалицията вече води разговори за подкрепа на кабинет с други парламентарно представени партии.

"Ако вие представите такъв кабинет, ние да го харесаме, пак имаме тема за разговор", каза Борисов пред лидерите на ПП-ДБ. "Хубаво е да ми отговорите. Така ще ми улесните работата какво да представя пред партията", добави той.

Oт ляво надясно: председателят на СДС Румен Христов, Даниел Митов, Томислав Дончев от ГЕРБ и председателят й Бойко Борисов.
Oт ляво надясно: председателят на СДС Румен Христов, Даниел Митов, Томислав Дончев от ГЕРБ и председателят й Бойко Борисов.

Борисов обаче не получи отговор. Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че от обединението предпочитат първо ГЕРБ да завърши опитите си за съставяне на правителство с първия мандат. Едва след това са готови да говорят за кабинет с втория мандат.

"Очаквате едва ли не преди втория мандат да предложим състава на кабинет – това не е традиционна практика", каза Василев.

В събота Росен Желязков, председател на НС и депутат от ГЕРБ, каза в телевизионния ефир, че партията му е готова да не предложи кабинет с първия мандат, ако ПП-ДБ каже, че с нейния мандат може да сформира мнозинство.

В неделя Тома Биков от ГЕРБ каза, че ако нейният мандат не бъде подкрепен от обединението, и те няма да подкрепят втория. Също в неделя съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че партията му иска да има правителство, в което обаче да няма министри на ГЕРБ.

Oт ляво надясно: съпредседателите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, Асен Василев, съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов.
Oт ляво надясно: съпредседателите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, Асен Василев, съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Асен Василев предложи освен законодателна, да се разработи и ясна управленска програма на бъдещото правителство. ПП-ДБ ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по съставяне на общата управленска програма.

"Ако ние трябва да ви предложим състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, трябва да знаем и каква програма ще изпълнява", каза той.

Борисов нарече предложението му "много разумно".

Преди това той отново настоя ГЕРБ и ПП - ДБ да съставят общо правителство "дали с първия или с втория мандат". "Защото в противен случай ще има нови избори, които ще доведат до същата конфигурация", каза Борисов.

В началото на срещата лидерът на ГЕРБ постави като основна тема представения от служебното правителство на Гълъб Донев проект за бюджет за 2023 г., "решенията за който ще определят дали може да има и какво правителство".

Съпредеседателят на ПП Кирил Петков повтори отново, че бюджетът трябва да се гласува от НС, независимо дали има сформиран кабинет или не.

На протеклата изцяло пред медиите лидерска среща във вторник присъстваха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев и Даниел Митов, Румен Христов от ГЕРБ-СДС и Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев от ПП-ДБ.

В следващите дни през седмицата ГЕРБ-СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG