Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-обещаващият вратар в света Пламен Андреев


Пламен Андреев
Пламен Андреев

Младият талант на "Левски" Пламен Андреев беше поставен на първо място в престижна международна класация за най-обещаващи вратари в света. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Пламен Андреев е едва на 18, но вече е титуляр на "Левски". Преди дни той беше поставен на първо място в класация на Международния център за спортни изследвания за най-обещаващи вратари в света.

В класацията влизат 200 футболисти до 20-годишна възраст от цял свят. Основните критерии включват общо изиграните минути в официални мачове през последната година (от април 2022 г.), спортното ниво на мачовете, както и постигнатите резултати. Коефициентът на българския вратар е 2,60.

Пламен Андреев (в средата)
Пламен Андреев (в средата)

Андреев изпреварва беларусина Андрей Кудравец, който е на второ място, както и сърбина Велко Илич на трето.

Андреев е и на 16-о място в класацията за най-талантливи футболисти в света до 20 години. Начело в тази категория е Гави от ФК "Барселона".

Андреев играе футбол от първи клас и става вратар, когато е на 13 години. Пред Левски ТВ той казва, че го вдъхновява семейството му.

Присъединява се към "Левски" през 2021 г. и през 2022 г. вдига купата на България след победата на отбора срещу ЦСКА на финала.

"Неъсмнено това ми беше най-лекият мач", казва Андреев след победата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG