Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивша журналистка каза пред съда, че Тръмп я е изнасилил в магазин за бельо


Елизабет Карол
Елизабет Карол

Бившата журналистка и писателка Елизабет Джийн Карол каза пред съд в Ню Йорк, че бившият президент Доналд Тръмп я изнасилил през пролетта на 1996 г.

Според нея това се е случило в пробната на луксозен универсален магазин за бельо "Бергдорф Гудман" на неуточнена дата един четвъртък.

Самият Тръмп последователно отрича обвиненията ѝ като „измислица“.

"Аз съм тук, защото Доналд Тръмп ме изнасили, а когато написах за това, той каза, че не се е случило. Той излъга и разруши репутацията ми, а аз съм тук, за да се опитам да си върна живота", каза Карол, която е бивш колумнист на списание Elle.

По думите ѝ тя не е могла да има романтичен живот след предполагаемото нападение.

79-годишната Карол разказа, че Тръмп я помолил за съвет относно избор на подарък за жена и тя решила да му услужи. Първо предложила шапка, но той се насочил към бельото. Първоначално си мислела, че да му помага да пазарува ще бъде просто "забавно нюйоркско нещо". Дори когато Тръмп - тогава бизнесмен, я подканил към съблекалнята да пробва прозрачно боди, тя си представяла нещо като скеч от „Събота вечер на живо“, който е написала.

"Но след няколко минути всички причини да съм жива в този момент се изпариха от тази стая", каза още жената пред съдебните заседатели по време на делото за изнасилване.

Карол разказа още, че вече вътре, той затворил вратата, притиснал я до стената, запушил с ръка устата ѝ и я изнасилил. Накрая го отблъснала, избягала и години наред се самообвинявала, че е влязла в пробната.

„Докато седя тук днес, все още го усещам“, добави бившата журналистка.

Тя се опитала да отблъсне, като ясно му казала, че не иска това да се случва, но „изключително болезнената“ им среща приключила за минути.

Карол уточни, че десетилетия наред не е казвала на никого, освен на двама души, защото се страхувала от отмъщението на Тръмп, тъй като смятала себе си за виновна и защото мислела, че много хора обвиняват самите жертви на изнасилване.

В иска на писателката се посочват неуточнени щети и се настоява за оттегляне на, по нейните думи, клеветническите коментари на Тръмп. Искът е подаден по силата на нюйоркски закон, който временно разрешава искове за сексуални посегателства отпреди десетилетия да се разглеждат в граждански съд. Карол никога не е повдигала наказателни обвинения

Бившият президент не присъства в залата, но написа в социалната си мрежа "Трут соушъл":

"Това е измама и фалшива история - лов на вещици! Тя не е крещяла? Няма свидетели? Никой не е видял това? Тя никога не е подавала жалба в полицията? ИЗМАМА!". Вярва ли някой, че бих отвел една тогава почти 60-годишна жена (тя е била на 52 - б.р.)... в малка съблекалня и ....".

76-годишният Тръмп добави, че не е бил в магазина заедно с Карол и не е имал представа коя е, когато за първи път разказа публично историята в мемоарите си през 2019 г.

Думите му накараха съдията да предупреди адвокатите му да престане с публичните си коментари по обвинението, иначе може да си навлече още повече правни проблеми. Защитата каза, че все още е възможно Тръмп да реши да свидетелства.

Съдебният процес се провежда в момент, когато срещу него се води дело и по обвинения, свързани с плащания, с които да купи мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс. Тя твърди, че е имала сексуален контакт с него. Тръмп, който отново се стреми към номинация на Републиканската партия за президент, отрича и тези обвинения.

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG