Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори ден депутатите не можаха да приемат правилник. Бавят се комисиите, които да обсъждат закони


Втори ден депутатите не успяха да приемат Правилник за организацията и дейността на Народното събрание заради изтичане на пленарното време. Не беше прието предложението на "Възраждане" за удължаване на работното време.

Гласуването ще продължи в петък. Това най-вероятно ще отложи избирането на председателите на парламентарни комисии, тъй като то не може да започне преди правилникът да бъде приет. Без ресорни комисии пък не може да стартира обсъждането на законодателни промени и инициативи и работата на парламента реално е блокирана.

По програма изборът на председатели трябва да стане в петък, но разпределението между партиите зависи от преговорите за редовно правителство между първите две политически сили, които буксуват. Затова се очаква това да се случи чак другата седмица.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложиха на ГЕРБ да поемат водещите комисии срещу подкрепа на кабинет с втория мандат, който те ще получат.

Засега обаче беше постигнато само "джентълменско споразумение" с ГЕРБ правната комисия да бъде поверена на ПП-ДБ, но за три месеца, след което да има ротация. Кандидатът на формацията е юристът Стою Стоев.

Междувременно от ПП-ДБ отговориха на искането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да обявят състав на проектокабинета си, за да прецени партията дали може да го подкрепи, че няма да се "поддадат на натиск и ултиматуми". От ПП-ДБ категорично отказват да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС, но искат подкрепа за свой.

"Очакваме парламентът да произвежда закони, а не скандали. Нашите народни избраници трябва да осъзнават много ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство", предупреди ги в същото време пред журналисти президентът Румен Радев.

По думите му този начин на работа "обрича на риск и бюджета, и законите по Плана за възстановяване и устойчивост, и членството ни в Шенген".

В четвъртък все пак депутатите взеха някои решения. Отхвърлиха предложението на "Има такъв народ" пленарните заседания да започват вместо в 9.00 часа в 14.00 часа.

Не бяха подкрепени и идеите на "Възраждане" резултатите от гласуването в комисиите да бъде отразявано в стенограмата по групи, както и да може да се иска проверка на кворума по три пъти от всяка парламентарна група, вместо по веднъж на заседание.

Не беше прието и предложението на партията на Костадин Костадинов времето за регистрация в началото на пленарното заседание да бъде задължително една минута. Това не е изрично регламентирано в правилника и се използва като хватка от страна на председателстващите за намаляване на кворума, което води и до намаляване на прага гласове "за", с които се приемат законопроектите.

В миналия парламент депутатите промениха част от текстовете в правилника, така че за да започне заседанието, трябва да са се регистрирали най-малко половината плюс един депутати - тоест 121. Така решение може да бъде взето с най-малко 61 гласа "за".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG