Връзки за достъпност

Извънредни новини

Режисьорът Теодор Ушев отказа награда в Москва, но Русия не научи за това


Режисьорът Теодор Ушев. Стоп кадър от видеото, предадено на Московския международен фестивал, в което Ушев отказва да приеме наградата. 27 април 2023 г.
Режисьорът Теодор Ушев. Стоп кадър от видеото, предадено на Московския международен фестивал, в което Ушев отказва да приеме наградата. 27 април 2023 г.

Режисьорът Теодор Ушев отказа да получи награда на Московския международен кинофестивал, съобщи самият той за Свободна Европа в четвъртък следобед. Часове по-късно в Русия беше излъчен запис от церемонията по награждаването, но от него не стана ясно, че режисьорът е отказал да приеме отличието.

Не беше пуснато и видеообръщението на Теодор Ушев, поискано от самите организатори.

Поводът за видеообръщението е отличаването на филма на Ушев „Ф1.618“ със Специалната награда на журито. Тъй като режисьорът не е в Русия, организаторите го молят да се обърне към публиката с кратко видео и да го изпрати по електронен път, става ясно от кореспонденция, с която Свободна Европа разполага.

Новините идват след закриването на юбилейния 45-и Московски международен кинофестивал. Той се провежда в условията на агресивна война на Русия срещу Украйна и на репресии и цензура, наложени вътре в страната.

„Не мога да приема тази награда в град, откъдето се издават заповеди за убийство на деца, жени и старци“, казва Теодор Ушев във видеообръщението, което не достигна до руската публика.

„[Т]ук (…) се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да бъдат свободни“, казва още режисьорът. „Затова с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка“, добавя той.

Записът на церемонията по награждаването беше излъчен по руските телевизии и сайтове близо три часа след събитието. В него думите на Ушев са заменени с дикторски глас, който казва: „Създателите на филма не можаха на присъстват на церемонията. Наградата ще им бъде връчена по-късно“.

Неизлъчената реч на Ушев е дълга 2,40 минути и е произнесена на руски, английски и български. Тя съдържа препратки към руските народни приказки и към стиховете на нобеловия лауреат Йосиф Бродски. В нея се казва, че в днешна Русия „местата на доброто и злото са подменени“.

„Един ден отново ще можете да казвате на черното – черно, а на бялото – бяло! И когато това стане, когато в Москва отново ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката“, казва още Теодор Ушев.

Московският международен кинофестивал съществува от 1935 г. и се смята за един от водещите в света още от времето на СССР. След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна той загуби акредитацията си, предоставяна от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти. Чужди продукции масово бойкотираха изданията на фестивала през 2022 и 2023 г.

От 1999 г. директор на фестивала е режисьорът Никита Михалков, който е официален застъпник на Владимир Путин на изборите през 2012 и 2018 г. Михалков подкрепя войните на Русия в Чечня, Грузия и Украйна. Той е сред основните руски разпространители на конспиративни теории в телевизионното си предаване.

Теодор Ушев сам е взел решението да изпрати филма си за конкурсната програма на фестивала, написа той във Фейсбук преди две седмици. Тогава стана известно, че филмът му е селектиран.

Освен филма на Теодор Ушев в основната програма на фестивала се състезаваха филми от Русия, Китай, Аржентина, Сърбия, Уругвай, Бразилия, Чили, Мексико, Япония, Бангладеш. Участваше и копродукция от Румъния и Франция.

Голямата награда беше присъдена на филма „Трима братя“, копродукция на Чили и Аржентина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG