Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Водещ проект". Ердоган и Путин откриха първата турска атомна електроцентрала


Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган през март 2020 г. Откриването на първата атомна електроцентрала се проведе виртуално по видеовръзка.
Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган през март 2020 г. Откриването на първата атомна електроцентрала се проведе виртуално по видеовръзка.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри първата турска атомна електроцентрала в церемония по видеовръзка, в която участва и президентът на Русия Владимир Путин, съобщи Ройтерс в четвъртък.

АЕЦ "Аккую" се намира на брега на Средиземно море в южната турска провинция Мерсин. Тя е изградена от руската държавна компания "Росатом".

В четвъртък централата получи първото си свежо ядрено гориво от Русия, необходимо за зареждането на І блок на мощността. Очаква се тя да бъде въведена в експлоатация в началото на 2024 г., а останалите три реактора да заработят през 2028 г.

"Това е водещ проект", каза президентът на Русия Владимир Путин. "Той носи както взаимни икономически ползи, така и, разбира се, помага за укрепване на многостранното партньорство между нашите две държави", добави той.

Турският президент Реджеп Таййип Ердоган от своя страна благодари на Путин за подкрепата му за "Аккую". По думите му централата е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия.

"Ще предприемем стъпки за изграждането на втора и трета атомна електроцентрала в Турция възможно най-скоро", каза Ердоган.

Началото на церемония беше отложено с няколко часа заради неразположение на турския президент. Заради здравословни проблеми той по-рано прекъсна и част от предизборните си обиколки. Официалните власти обаче съобщиха, че здравето му се подобрява и той скоро ще се върне към своята програма. Президентските избори в Турция ще се проведат на 14 май.

Очаква се, след като всичките ѝ реактори заработят, мощността на АЕЦ "Аккую" да задоволява 10% от нуждите на Турция от електричество.

Първата стъпка към изграждане на централата беше направена през 2010 г. За целта беше създадена компанията "Аккую нуклеар", в която над 99% от акциите са собственост на руската компания "Росатом". Самото строителството започна през 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG