Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски ракети поразиха Киев, Днипро и Уман. Има загинали и ранени


Разрушена сграда след руски обстрел над украинския град Уман, 28 април 2023 г.
Разрушена сграда след руски обстрел над украинския град Уман, 28 април 2023 г.

Русия нанесе поредица от въздушни удари над няколко украински града, като има загинали и ранени, съобщиха украинските власти рано в петък. В цяла Украйна бяха задействани сирените за въздушна тревога, предаде Ройтерс.

Руски ракети са поразили девететажен жилищен блок в град Уман, разположен южно от столицата Киев. По предварителна информация най-малко четиринадесет души са били убити при ударите, има и ранени.

По думите на министъра на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко един вход от поразената сграда е "на практика разрушен". По предварителни данни в този вход са живеели 109 души, имало е 46 апартамента, от които 27 са "напълно разрушени", каза Клименко.

Издирвателно-спасителните операции продължават, ще отнеме едно денонощие за разчистване на отломките, добави той.

"В резултат на ракетна атака срещу Уман бяха повредени около 10 жилищни сгради. Все още има хора под развалините. За съжаление има ранени и загинали, включително дете", каза украинският президент Володимир Зеленски.

В същото време в град Днипро вследствие на руските атаки са загинали жена и дете, съобщи и ръководителят на региона Серхий Лисак.

"В Днипро беше разрушена частна къща. Загинали са двегодишно момиченце и 31-годишна жена. Ранени са трима души", каза Лисак.

Освен това ударът е унищожил сградата на частно предприятие и е предизвикал пожар, който вече е потушен.

В Киев 21 от общо 23 ракети и два атакуващи дрона са били свалени от системата за противовъздушна отбрана на Украйна. Засега няма данни за цивилни жертви.

Ръководителят на градската военна администрация на Киев каза, че това е първата руска ракетна атака срещу столицата от 51 дни.

В същото време министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че двама души са били ранени в Украинка, в района на столицата.

Според агенция Интерфакс експлозии е имало и в градовете Кременчук и Полтава.

Русия все още не е коментирала съобщенията за атаките.

Те идват на фона на информация, че украинските сили се подготвят за контраофанзива, с която да опитат да си върнат териториите, окупирани от Русия.

Руските сили от своя страна се борят да постигнат напредък в своето настъпление, включително в 10-месечната битка за контрол над източния град Бахмут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG