Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депортирането на украински деца е геноцид, реши Парламентарната асамблея на Съвета на Европа


Заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, архивна снимка
Заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, архивна снимка

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие в четвъртък резолюция, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид.

По-рано украинското правителство съобщи, че 19 384 украински деца са били депортирани от Украйна в Русия след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а съдбата на още хиляди остава неясна.

Според текста на резолюцията преместването на украински деца е било "ясно планирано и организирано като държавна политика". Целта на тази политика е била "да се унищожат всички връзки и характеристики на тяхната украинска идентичност".

В прессъобщение на ПАСЕ се подчертава, че документалните доказателства за изселването на украинските деца отговарят на международното определение за геноцид. В документа асамблеята се позовава на доказателства, събрани в доклад на делегата на ПАСЕ Пауло Писко от Португалия, в който се споменава, че депортираните деца са били подложени на процес на "русификация" чрез превъзпитание на руски език.

Има и примери за деца, на които не е било позволено да говорят украински, били са подлагани на пропаганда и са били принуждавани да посещават лагери за военно обучение.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приетата резолюция като важно решение, което ще помогне "да се потърси отговорност от Русия и нейните лидери". Във вечерното си видеообръщение късно в четвъртък той каза, че това е първото признание от страна на международна организация на такова високо равнище.

"Депортирането на украински деца е един от добре обмислените елементи на опита на Русия да заличи идентичността на нашия народ, да унищожи самата същност на украинците. Това е умишлено престъпление на геноцид, извършено от руски официални лица", добави той.

В четвъртък асамблеята на ПАСЕ приветства решението на Международния наказателен съд в Хага от март да издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова по обвинения във военни престъпления и призова за тяхното изпълнение.

В отговор на заповедта Русия образува производство срещу съда в Хага. Кремъл твърди, че прехвърлянето на украински деца в Русия е било хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на войната.

ПАСЕ призовава също ООН и Червеният кръст да получат достъп, за да могат да съберат информация за съответните деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG