Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев и украинският му колега ще си сътрудничат в разследването на руски военни престъпления


Главният прокурор Иван Гешев и украинският му колега Андрий Костин в Киев, 28 април 2023 г.
Главният прокурор Иван Гешев и украинският му колега Андрий Костин в Киев, 28 април 2023 г.

Главният прокурор Иван Гешев и украинският му колега Андрий Костин се споразумяха да си сътрудничат при разследването на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, съобщи прокуратурата в петък.

Това стана по време на посещение на Гешев в Киев. Разследванията ще засягат евентуални престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. На срещата е било обсъдено да се създадат съвместни екипи за разследване.

Украинският прокурор Андрий Костин каза, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 хиляди са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени.

Двамата прокурори подписаха и меморандум за разбирателство и сътрудничество между държавните обвинения на България и Украйна.

“Вярвам, че заедно можем успешно да се противопоставим на всякакви предизвикателства и препятствия”, каза Гешев.

Костин от своя страна благодари на българската прокуратура за защитата на семействата на украински прокурори, които в първите дни на войната са избягали от Украйна в България.

Според съобщението на прокуратурата Гешев е говорил и за дейността на българското обвинение по по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Според него "взривоопасната среда" в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние.

През последното десетилетие беше съобщено за редица мистериозни взривове в българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна. Бавните и непрозрачни разследвания на тези инциденти засилиха съмненията, че българската прокуратура не е склонна да разследва напълно ефективно предполагаемото руско участие в тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG