Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Любяща кръв". Пенелопе Крус, която открадна сърцето на Хавиер Бардем


Пенелопе Крус на филмовия фестивал във Венеция
Пенелопе Крус на филмовия фестивал във Венеция

Красива, чувствена и органична. И в живота, и на екрана. Тя е Пенелопе Крус - любимката на Педро Алмодовар и любимата на Хавиер Бардем. Покорила и Холивуд, една от най-големите испански филмови звезди блести на Алеята на славата. Но истинската светлина в живота ѝ e нейната голяма любов.

В петък актрисата Пенелопе Крус празнува своя 49-рожден ден и е Човек на деня на Свободна Европа.

За себе си казва, че никога не е искала да бъде известна. Преди това да се случи, си е представяла, че животът ѝ ще бъде изпълнен с творчество. Вярва, че "изкуството е нашият универсален език" и никога не се е възприемала твърде сериозно.

"Едно нещо, с което се гордея, е, че наистина съм способна да се смея на себе си", казва тя.

Родена е на 28 април 1974 г. в испанската столица Мадрид с името Пенелопе Крус Санчес. Още от дете започва да танцува. По-късно напуска гимназията, за да се запише в Мадридската национална консерватория, където първо изучава класически балет. По-късно става модел, но в крайна сметка избира театъра. Заминава за САЩ и 4 години се обучава в "Кристина Ротас Скул" в Ню Йорк.

Първата ѝ роля е в испанската романтична трагикомедия Jamón jamón ( "Шунка, шунка") от 1992 г. Пенелопе обаче е избрана за ролята 2 години по-рано, когато е едва на 16.

"Разбира се, трябваше да излъжа за възрастта си. И трябваше да излъжа родителите си за съдържанието на сценария", разказва години по-късно Крус.

В лентата героинята ѝ има страстна връзка с млад мъж и участва в горещи сцени. Така на снимачната площадка Пенелопе се запознава с бъдещия си съпруг – Хавиер Бардем. Още тогава между тях има химия, но истинската любов пламва чак 15 години по-късно.

През 1997 г. излиза "Жива плът", в който двамата участват отново заедно. Лентата е на големия испанския режисьор Педро Алмодовар, от когото Пенелопе казва, че се е вдъхновила за киното. Според нея той е най-добрият съвременен кинотворец и тя се гордее с приятелството им, което продължава вече повече от 20 години.

"За мен срещата ми с него е едно от най-важните събития в живота ми", споделя актрисата.

Самият той пък казва, че тя е неговата любимка на екрана.

Педро Алмодовар и Пенелопе Крус връчват награда на австралийско-американската актриса Кейт Бланшет на 36-ата церемония на наградите "Гоя" във Валенсия, 2022 г.
Педро Алмодовар и Пенелопе Крус връчват награда на австралийско-американската актриса Кейт Бланшет на 36-ата церемония на наградите "Гоя" във Валенсия, 2022 г.

В годините Крус се снима и в други негови филми, като "Всичко за майка ми", "Завръщане", за който е номинирана за наградите "Оскар" и "Златен глобус" в категорията за най-добра актриса, и "Паралелни майки", за която спечели наградата за най-добра женска роля на фестивала във Венеция през 2021 г.

Големият ѝ успех обаче идва през 2009 г., когато получава "Оскар" за поддържаща роля във филма на Уди Алън "Вики, Кристина Барселона".

В своята благодарствена реч на церемонията тя казва: "Искам да споделя това с моите номинирани колеги и с невероятния ансамбъл от актьори, с които имах привилегията да работя в този филм."

А те са Скарлет Йохансон и отново Хавиер Бардем, с когото – две 2 години по-рано, по време на снимките, се влюбват лудо. След време той разказва, че през цялото време и двамата са се опитвали да бъдат докрай професионалисти и никой не е посмял да направи първата крачка.

"Стигна се до последния снимачен ден и нищо не се беше случило. Така че си помислих: "По дяволите! По-добре да се напием!". За щастие наш приятел организира парти за финала и останалото е история. Слава Богу!", спомня си той.

Пенелопе Крус и другата голяма испанска филмова звезда - Антонио Бандерас, с когото са близки приятели, пристигат за прожекцията на филма "Официален конкурс" на 78-ия филмов фестивал във Венеция през 2021 г.
Пенелопе Крус и другата голяма испанска филмова звезда - Антонио Бандерас, с когото са близки приятели, пристигат за прожекцията на филма "Официален конкурс" на 78-ия филмов фестивал във Венеция през 2021 г.

Преди да срещне голямата си любов, Пенелопе има тригодишна връзка с друг свой колега - Том Круз, която започва на снимачната площадка за филма "Ванила Скай". Круз наскоро се е разделил със съпругата си Никол Кидман. По-късно Пенелопе има едногодишна връзка с Матю Маконахи.

Но през 2007 г. тя открива голямата любов и печели сърцето на един от най-желаните мъже в Холивуд. Дълго време двамата с Хавиер крият връзката си от прожекторите. И макар че папараци отдавна са разкрили това, двамата се появяват официално за първи път едва на наградите "Гоя" през 2010 г.

А на 63-ия годишен филмов фестивал в Кан същата година той говори публично за нея за първи път. Тогава печели наградата за най-добър актьор за ролята си в Biutiful и в речта си казва:

"Споделям тази радост с моя приятел, моя спътник, моята любов: Пенелопе. Дължа ти много и те обичам толкова много!".

Скоро двамата се женят на тайна церемония в къща на техен приятел на Бахамите.

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем на 94-тата церемония на наградите "Оскар" в Dolby Theatre в Холивуд, Калифорния, 27 март 2022 г.
Пенелопе Крус и Хавиер Бардем на 94-тата церемония на наградите "Оскар" в Dolby Theatre в Холивуд, Калифорния, 27 март 2022 г.

По-късно Бардем разказва в интервю, че любовта им била толкова експлозивна в началото, че дори бил малко изплашен от бурния темперамент и нрав на Пенелопе.

"Боже, тя е толкова неукротима. Снимахме една сцена, в която хвърля чинии по мен и нямаше как да не се запитам: "Наистина ли искам това?". Тя има това, което наричам любяща кръв – страст към всичко. Това е, което намирам за привлекателно. Има красота и има това да си секси. Пенелопе притежава и двете", описва я той пред списание GQ.

А самата тя казва: "Всяка връзка рано или късно приключва, докато може би не откриете такава, която да трае вечно."

Пенелопе Крус позира с Coppa Volpi, която получи за най-добра актриса в ("Паралелни майки") на 78-ия филмов фестивал във Венеция през 2021 г.
Пенелопе Крус позира с Coppa Volpi, която получи за най-добра актриса в ("Паралелни майки") на 78-ия филмов фестивал във Венеция през 2021 г.

От любовта си двамата имат син Леонардо, роден през 2011 г., и дъщеря Луна, която е 2 години по-малка.

"Не знам дали вярвам в брака. Вярвам в семейството, любовта и децата. Амбицията ми е да бъде щастлива", казва актрисата.

Година след сватбата Пенелопе Крус получава своята звезда на Холивудската алея на славата на церемония.

В речта си тя благодари на Хавиер и сина си Лео за това, "че ме правят щастлива всеки ден".

През 2013 г., когато е 39-годишна и само три месеца след като е родила второто си дете, Пенелопе Крус е провъзгласена за най-красивата жена в света от списание "Fitness".

"Всяка жена е тайна, покрита с рокля", казва жената, откраднала сърцето на Хавиер Бардем.

XS
SM
MD
LG