Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще проверява овладяването на Пловдивския панаир от Гергов


Бизнесменът Георги Гергов, който контролира дружеството "Пълдин Туринвест".

Върховна касационна прокуратура (ВКП) ще извърши проверка във връзка с придобиването на дялове на "Международния панаир Пловдив" от дружеството "Пълдин туринвест", съобщи самата ВКП в петък.

Новината идва, след като тази седмица Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд - Пловдив, според което увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна в Пловдивския панаир е било законно.

Така се допуска овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

В съобщението на ВКП в петък се казва само, че тя се самосезира "във връзка с публикации в медиите относно твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица" по повод придобиването на дялове на "Международен панаир Пловдив" от "Пълдин туринвест".

На 4 април Окръжния съд в Пловдив отсъди, че вписването на акциите от панаира, които са собственост на Община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но до изтичането на срока за това в понеделник това не беше направено.

Впоследствие от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" казаха, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса, и поискаха оставката на Димитров.

С решението на съда, което остана необжалвано, в "Пълдин туринвест" ще може да влезе нов акционер – управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик влиза с апорт на акциите си в Пловдивския панаир.

Те му бяха дадени от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. Тогава 20 на сто от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на сто – на община Варна.

Така "Пълдин туринвест" - дружество, контролирано от Гергов - ще овладее и фирмата, която управлява панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20%. С такъв дял държавата не може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG